Piteformákat teszteltem

2011-01-19

sponsored links





Elég sok pitereceptet tettem már fel a blogra (és még rengeteget nem), nem titok, hogy nagyon szeretem õket, elkészíteni és megenni is. Rengeteg variáci
ó, rafinált és klasszikus, édes és sós, húsos és zöldséges, önmagában vagy salátával, ebédre, vacsorára, vagy desszertnek, és még sorolhatnám. Arról azonban még nem írtam, hogy milyen formákat használok, merthogy van néhány, szám szerint négy: egy szilikon, egy kerámia, egy fém teflonos és egy fém aminek kivehetõ az alja. És van néhány kisméretû is, de ezek az elõzõek anyagából vannak.

1. Szilikon forma


A szilikonos sütõformákat ma már senkinek sem kell bemutatni, bárhol kaphatóak, én már nem is emlékszem pontosan, hol vettem. Nagyon praktikusak, mert nem tapad beléjük a tészta, nem is nagyon tud odaégni. Mosogatni is könnyû, gépben is mosható. A nehézség egyedül az, ha olyan pitét sütünk, amiben viszonylag sok a folyadék (pl. citromtorta) mert nagyon nehéz a rugalmas anyagot úgy megemelni, hogy közben vízszintesen tartsuk a tortát. Ezért vagy eleve úgy készítsük, hogy a sütõ kivehetõ rácsára tesszük a formát, vagy egy tepsire (ez esetben nehezebben sül alulról mert több a réteg!). A megsült pite hasonlóan "mozog" benne, de mivel a szilikon nem forrósodik át annyira, rutinosabb és hozzám hasonlóan azbesztkezû konyhatündérek puszta kézzel is meg tudják fogni a szélét.

Ha forrón, vagy melegen esszük a pitét, viszonylag nehéz lehámozni róla a szilikont, ha kihûlt már könnyebb, némi kézügyességgel könnyen megoldható. A szilikonformában való vágás nem túl szerencsés, bár aszilikon elég masszív, azért hosszú távon nem jó karistolni.

Mihez jó tehát: masszív (sok szilárd tölteléket tartalmazó), langyosan, vagy hidegen fogyasztott pitékhez.

2. Teflonos bevonatú fém piteforma



Ez volt az elsõ piteformám. Nem pont ilyen, mint a képen, de Tefal. Hamar rájöttem, hogy azon kívül, hogy nem ragad meg benne semmi a teflon miatt, nem a legjobb választás volt. Kiszedni belõle a pitét csakis szeletekben lehet, akkor viszont ott a gond, hogy a késsel felkarcolom a teflont. Úgyhogy ez a négy közül a legkevésbé szerencsés verzió, viszont cserébe gyönyörûen megsül benne minden, a sütõértékével semmi problémám nincs.

3. Kerámia piteforma



Ez a legutóbbi szerzeményem, egyenesen a kék-sárga lakberendezési áruházból. Ha ilyenre vágysz, itt érdemes beszerezni, tökéletes a mérete és a minõsége is nagyon jó, elég masszív, szépen sül benne mindenféle pite. Ugyanilyen minõséget és méretet lehet máshol is kapni, itt viszont hihetetlenül olcsó is, 1490 Ft, ráadásul Family kártyával a múltkor valami döbbenetes 800 forintos áron adták, vittem is, kerámiaedényt máshol ennyiért tuti nem kapni. (Ha igen, szóljatok.)
A kerámiaedényben nem gond felvágni a pitét, nem karcolódik, és nem is tapad le különösebben. Mivel a pitetészták magas vajtartalmúak, alapból nem túl ragadósak, de biztos ami biztos, alá lehet még vajazni. Egészben ebbõl sem lehet kivenni a pitét, merthogy nem egy rugalmas anyag. Amihez legjobb használni a masszív forma miatt: nagyon folyékony töltelékû pitékhez, mert ki nem folyik belõle, és szépen össze is tartja, könnyû is a sütõbe tenni.

Ami még emellett szól, hogy magát a piteformát bármi más étel tálalásához is lehet használni, gyönyörû benne egy saláta is például.

4. Kivehetõ aljú fém piteforma




Hozzám hasonló pitefetisisztáknak kötelezõ darab, az örök szerelem forrása. Egyszerûen szeretem úgy ahogy van. Olyan anyagból van, hogy karistolhatom kedvemre, meg sem látszik rajta, és egy kis lazítás után (a sütõbõl kivéve néhány perc múlva) már ki is tudom venni a formából. Gyönyörû, ahogy látszik a pite szélének fodros mintája. Én Németországban vettem, olyan mint a képen.
Nem mindenhez tökéletes azonban: a nagyon folyékony töltelékekkel vigyázni kell, hogy a tészta semmiképpen se legyen szakadt, mert ha átfolyik valahogy a töltelék, könnyen kifolyik a formából is.
A másik apró hibája, hogy bár remek dolog, hogy ki lehet szedni a formából, az alja kb. 1 centivel kisebb lesz így, mint maga a tészta, ezért ha asztalra teszem, és szeletelni kezdem, az abrosz vagy az asztal csupa morzsa lesz. Ezért egy nagyobb, kerek tálcára is be kell ruházni mellé, illetve alá.

Egy közös mindegyikben, a pite, ami legyen bármilyen is, egyszerûen imádnivaló.

Íme egy kis lista, kedvcsinálónak:



Édes piték


Sós piték









Gasztromami - ötletek konyhatündérré váláshoz

Folytats a blogon ... gasztromami.blogspot.com/2011/01/pite...

sponsored links

Keres?s