Pirított gomba quinoával

2014-01-11

sponsored links

Ugyan 2013 lett a Quinoa Nemzetközi Éve az Andokban élõ bennszülött lakosok tevékenységének elismeréséül, ám ez nem akadályoz meg senkit, hogy továbbra is fogyassza "az Andok arany gabonáját". 
Tudományos kutatások szerint a quinoa a Titicaca-tó környékérõl származik, és innen terjedt el termesztése az Andok országaiban. 

Jómagam tavalyig nem igazán ismertem, pedig a quinoa minden, az ember számára lényeges aminosavat, vitamint és nyomelemet tartalmaz. És még gluténmentes is. 
Többféle változata van, én egyelõre ezt a világos színût próbáltam ki, de fehérjetartalma a változatoktól függ: 13,8 és 21,9% között mozog. 

...Jó, és persze lehetne még sorolni a növény kiváló tulajdonságait, de ez a blog nem egy afféle tudományos blog, vagyis nem tisztem itt magasröptû értekezésbe fogni, jelen oldalon annyit is elég megemlíteni, hogy minden remek tulajdonsága mellett a quinoa rendkívül finom is és változatosan készíthetõ el.

Én a minap köretként ettem egy kis hagymás pirított gomba mellé.
Ehhez 10 közepes gombát feldaraboltam. Egy kevés kókuszolajon megpároltam egy apróra kockázott hagymát némi kakukkfûvel és õrölt rozmaringgal, majd paprikát adtam az elegyhez és megpirítottam rajta a gombát. (Ha nem enged magától viszonylag hamar levet, egy pici vizet is lehet hozzáadni.)
Sóztam, borsoztam és pár perc alatt kész is volt.
A quinoát éjszakára beáztattam, így még hamarabb megfõtt - annyi enyhén sós vízben, ami épp ellepte.
A gombát a tányérokba szedett quinoára halmoztam, aztán megbolondítottam az egészet még kevés retekcsírával is.

Egyszerû is, gyors is, finom is, egészséges is. Mi kell még? :)




Folytats a blogon ... cinnamonandpaint.blogspot.com/2014/01...

sponsored links

Keres?s