Pillangó keksz

2014-03-02

sponsored links

Elég gyakran sütök linzercsigát, mert Milán és én imádjuk. Valamelyik nap pedig az egyik kedves olvasó - Éva - küldött egy képet, hogy a linzercsigához hasonló receptbõl készített pillangó kekszet. Nagyon megtetszett, el is mentettem a receptet, mert tudtam, hogy egy szép tavaszi napon meg fogom sütni én is. Ez a nap tegnap el is jött. Milán nagyon örült neki. Egyszerû kis kekszrõl van szó, de nagyon finom és dekoratív - olyan jól mutatnak a kekszes dobozban. Az ember jön-megy a lakásban, ellop egy kis "pillangót" a dobozból, jókedvûen nézegeti, majszolgatja... :) 
Tegnap is nagyon finom volt, de éjszakára beletettem néhányat a zárt kekszes dobozba és nekem ma még jobban ízlett.




Hozzávalók:
- 50 dkg sima liszt
- negyed csomag sütõpor ( 4 g)
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 20 dkg szobahõmérsékletû vaj

+ 1 evõkanál cukrozatlan kakaópor

 Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük a sütõport és a cukrokat, majd elmorzsoljuk benne a vajat és a tojások hozzáadásával összegyúrjuk, jól összedolgozzuk. (Az a jó, ha picit keményebb a tészta, mert úgy jobban tartja sütés utána a formát, de azért lehessen nyújtani.) Kétfelé vesszük a tésztát, és az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport.
2. Mindkét lapot kinyújtjuk egyforma nagyságúra és kb. 1 cm vastagra, majd a kakaós tésztára ráhelyezzük a világos lapot és felcsavarjuk, majd fóliába csomagolva betesszük 1 órára a hûtõbe.
3. Középen kettévágjuk a tésztát, egymás mellé helyezzük úgy, hogy a hajtás széle felülre essen mindkét tekercsnél. Szorosan összefogjuk a két tekercset és felszeleteljük kb. 7 mm vastagra. Majd az ujjunkkal összenyomjuk/formázzuk óvatosan, de azért erõsen benyomva a képen látható módon.

  
 4. Sütõpapíros tepsire helyezzük a pillangókat egymástól kicsit távolabb, mert sütés közben picit nõni fognak. Elõmelegített 170 fokos légkeveréses sütõben kb. 8 percig sütjük õket. (a sütési idõ tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérõ lehet - hagyományos sütõben 190 fokon). Inkább világosabbra süssük, amikor icipicit kezd barnulni a széle itt-ott, akkor vegyük ki feltétlenül!
Jól záródó kekszes dobozban több napig eláll.


Jó étvágyat!

 

Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2014/03/pillang...

sponsored links

Keres?s