Pikáns húsgolyók paradicsomszószban gnocchival

2014-05-20

sponsored links

Ezt az ételt másodszorra készítem el ugyanígy, mert annyira ízlik. A húsgolyók különleges ízérõl nem más gondoskodik, mint egy kis citromhéj és parmezán. Egyébként csak egy sima mini fasírt lehetne, de ez a két anyag magasra emeli az élvezeti értékét. Ránézésre semmi különös, de az íze nagyszerû.


Hozzávalók:
A gnocchihoz:

  • 75 dkg régi burgonya (+ 0,5 kg tengeri só)
  • 20 dkg durum simaliszt
  • 2 tojás sárgája
  • 1 kk só.

A húsgolyókhoz:

  • 50 dkg csirkemell filé
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 M-es tojás
  • 2 marék zsemlemorzsa
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 5 dkg parmezánsajt
  • 1 csapott tk só
  • 1 kk frissen õrölt bors
  • 1 kk chilipehely

A szószhoz:

  • 1 l olasz passzírozott paradicsom
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk szárított zellerlevél
  • 1 tk kakukkfû
  • 1 tk oregánó
  • 1 csapott ek barnacukor
  • 1 kk frissen õrölt bors
  • 1 csipet só

Elkészítése:

A siker titka, hogy a burgonyát tengeri sóban sütõben sütöttem meg. Így az elvonta belõle a vizet és kevés lisztet kell hozzá keverni. Azt gondoltam elõször, hogy ez nagyon sós lesz, de valójában még kellett egy kis plusz sót adni az ízesítéskor, mert a só ízét nem vette át a krumpli. Ezt a sót aztán félre lehet tenni és máskor is fel lehet használni hasonló célra.
A krumplit meghámoztam és a többi hozzávalóval késes aprítóban pár pörgetéssel tésztává gyúrtam. Nem szabad sokáig tekerni, mert akkor gumis állagúvá növi ki magát.
A tésztát aztán négy részre osztva mindegyikbõl vastag hüvelyujjnyi rudat sodortam, majd késsel eldaraboltam. A lisztezett deszkán egy sodorásnyit görgettem rajta tenyérrel (mint a Keresztapában Andy Garcia - milyen szívesen elsodorgattam volna vele a tésztákat, amikor még olyan fiatal és szép volt). 
Nagy tésztafõzõ fazékban vizet forraltam, megsóztam és négy adagban kifõztem két perc alatt. Lecsepegtettem (öblíteni a durum lisztes dolgokat nem kell) és egy serpenyõbe tettem át, amibe aszalt paradicsomról vett olívaolaj várta. Átforgattam rajta. 
A húsgolyókhoz a petrezselymet, hagymát, fokhagymát és egy darab parmezánsajtot a késes aprítóban felapríottam. Hozzáadtam a nagyobb kockákra vágott csirkemellet, tojásokat, fûszereket, citromhéjat és csak annyira vágtam össze, hogy kicsit darabos maradjon még. Kis zöld diónyi golyókat formáltam belõle és kevéske forró olajban mindkét oldalát megkapattam, addig, míg egy kicsit elkezdett barnulni. akkor kiszedtem õket és 1-2 kanál olajat hagyva a lábasban a hagymát és a fokhagymát megpirítottam rajta, majd felöntöttem a paradicsommal, amit befûszereztem és amikor felforrt, 5 percre visszatettem bele a húsgolyókat és lassú tûzön pötyögtettem. Ez alatt összeértek az ízek.
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

Folytats a blogon ... evinenikulinariskalandozasai.blogspot...

sponsored links

Keres?s