Petrezselyem télire

2014-06-14

sponsored links





NyĂĄr elejĂ©n bĂ”velkedĂŒnk petrezselyemzöldben. Érdemes eltenni szĂ»kösebb napokra. Kiskert tulajdonosok tudjĂĄk, hogy milyen mĂ©reg a peronoszpĂłra, mely tönkreteheti az egĂ©szet. 
A kĂ©pen sajĂĄt termĂ©sĂ» levelek lĂĄthatĂłak. 
1. A legegyszerĂ»bb mĂłd, ha betesszĂŒk a fagyasztĂłba a megtisztĂ­tott leveleket. 
2. SĂłban eltĂ©ve: 
ElĂ”ször ĂĄtvĂĄlogatom, megmosom, Ă©s megszĂĄrĂ­tom a leveleket egy nagy terĂ­tĂ”n, melyet kizĂĄrĂłlag ilyen cĂ©lokra hasznĂĄlok. UtĂĄna aprĂłra vĂĄgom.






5 evĂ”kanĂĄl vĂĄgott petrezselyemhez 1 evĂ”kanĂĄl sĂłt adok, jĂłl elkeverem, Ă©s csavaros tetejĂ» ĂŒvegbe töltöm. 



A tetejére is szórok egy kis sót.




3. SzĂĄrĂ­tva: 
Ezen a rĂ©gi aszalĂłs kosĂĄron szĂĄrĂ­tom, majd lehĂșzom a leveleket a szĂĄrrĂłl egyenesen az aromatartĂł, csatos ĂŒvegbe.











TovĂĄbbgondolĂĄs:

A zöld a remĂ©ny szĂ­ne. Komolyan gondolkodtam azon, hogy ezzel a bejegyzĂ©ssel folytatom a pĂŒnkösdi Ă­rĂĄst. AztĂĄn gyĂ”zött a jĂłzan Ă©sz. BĂĄr nem lett volna teljesen indokolatlan, mert az ott közölt bibliai idĂ©zet elĂ”tt ez a mondat ĂĄll: "A remĂ©nysĂ©g nem szĂ©gyenĂ­t meg." (RĂłmai levĂ©l 5.5)
TalĂĄltam egy nagyon szĂ©p igemagyarĂĄzatot  JoĂł SĂĄndor bĂĄcsitĂłl, idemĂĄsolom, mert ennĂ©l Ășgysem tudom szebben megfogalmazni: 

"A mai nemzedĂ©knek, miĂłta HirosimĂĄban Ă©s Nagaszakiban atombomba robbant, nincsenek mĂĄr illĂșziĂłi. Egy olyan korban, amelyben minden agy Ă©s erĂ” a tömegpusztĂ­tĂĄs fejlesztĂ©sĂ©re van beĂĄllĂ­tva, nehĂ©z dolog optimizmussal tekinteni a jövĂ” felĂ©. Nem csoda, ha a ma Ă©lĂ”emberisĂ©g egyik jellemzĂ” tulajdonsĂĄga nem a remĂ©nytelensĂ©g, hanem a remĂ©ny nĂ©lkĂŒlisĂ©g. Nincs remĂ©nysĂ©ge, nem vĂĄr semmi jĂłt. TehĂĄt nem pesszimista Ă©ppen, csak egyszerĂ»en nem nĂ©z tovĂĄbb, mint amilyen szĂ©les a televĂ­ziĂłs kĂ©pernyĂ”je.
PĂĄl apostol sem Ă©lt valami ragyogĂł kilĂĄtĂĄsok között. Ha valaki tudta, mit jelent az Ă©let veszĂ©lye, terhe, szorongattatĂĄsa, hĂĄt Ă”igazĂĄn tudta, mĂ©gis tele van remĂ©nysĂ©ggel, szinte ujjong a nagy boldog remĂ©nysĂ©g bizonyossĂĄgĂĄban. Mi ennek a titka? Az, hogy az Ă” szĂ­vĂ©ben összekapcsolĂłdik egymĂĄssal a remĂ©nysĂ©g meg a szeretet: ?A remĂ©nysĂ©g pedig nem szĂ©gyenĂ­t meg; mert az Istennek szerelme kitöltetett a mi szĂ­vĂŒnkbe a Szent LĂ©lek ĂĄltal, ki adatott nĂ©kĂŒnk.? (RĂłma 5.5) PĂĄl remĂ©nysĂ©ge nem Ă©rtelmi meggondolĂĄson, logikus mĂ©rlegelĂ©sen nyugszik, hanem egy belsĂ” bizonyossĂĄgon.
NĂĄla a szeretet az, ami mindent remĂ©l. EzĂ©rt Ă­rja, hogy annak az embernek a remĂ©nysĂ©ge sohasem rendĂŒl meg, aki szeret. Csak persze itt nagyon fontos az, hogy milyen remĂ©nysĂ©grĂ”l Ă©s milyen szeretetrĂ”l van szĂł. "
A reménység, amirÔl Pål ír, Istenre tekint, Benne bízik, ezért nem csalódhat.
A szeretet pedig az Isten szerelme, amit a hĂ­vĂ”k szĂ­vĂ©be adott. Õ mindenkit szeret, Ă©s ezĂ©rt Ă©n is ezzel a szeretettel nĂ©zhetek az emberekre. 
IdĂ©zem: 
"Ha Ă©n Isten szeretetĂ©vel a szĂ­vemben nĂ©zem az embereket, akkor nemcsak azt lĂĄtom, hogy milyenek azok az emberek, milyen kicsinyesek, gyĂ»lölködĂ”k, hitvĂĄnyak, utĂĄlatosak, csĂșnyĂĄk, hanem azt is, hogy mivĂ© lehetnek ugyanezek az emberek JĂ©zus ĂĄltal, a megvĂĄltĂĄs kegyelmĂ©nek az ereje ĂĄltal. És akkor Ășgy lĂĄtom Ă”ket, mint jövendĂ”kedves, szeretett gyermekeit Istennek, ?A ki azt akarja, hogy minden ember idvezĂŒljön Ă©s az igazsĂĄg ismeretĂ©re eljusson.? (TimĂłteushoz Ă­rt 1. levĂ©l 2.5) TehĂĄt jĂł remĂ©nysĂ©ggel vagyok az emberek irĂĄnt. Minden ember irĂĄnt!"
A teljes Ă­rĂĄs:



Folytatás a blogon ... korsocska.blogspot.com/2014/06/petrez...

sponsored links

Keres?s