Peru ABC 2.

2014-07-01

sponsored links

És akkor itt folytatĂĄs! Ha mĂĄr mostanĂĄban Ășgyis annyit foglalkozom a tĂ©mĂĄval.
Aki lemaradt volna, elsÔ részt itt talålja.
A következÔ bejegyzésben egy igazån egyszerû, de nåluk nagyon népszerû ebédreceptet hozok!


K
kukorica: Rengeteg kĂŒlönbözĂ” szĂ­nĂ» Ă©s Ă­zĂ» növĂ©nyt termesztenek, mindegyiket mĂĄs Ă©s mĂĄs cĂ©llal. A gyönyörĂ» lila szĂ­nĂ»bĂ”l mazamorra morada kĂ©szĂŒl, amit a peruiak között nagyon nĂ©pszerĂ», bĂĄr nem több, mint egy szĂ­nes, Ă©des zselĂ©. (Az elsĂ” kĂłstolĂĄsnĂĄl vissza is hĂ”költem az ĂĄllagĂĄtĂłl, nehezen akartam elhinni, hogy ez zselatin nĂ©lkĂŒl is mĂ»ködik.) Amit mĂĄr gyakrabban vĂĄsĂĄroltam az a choclo. FĂ”tt kukorica. Pont, mint nĂĄlunk, az utcĂĄn ĂĄrusĂ­tjĂĄk fĂ©m tĂ©gelyekbĂ”l, de a mi aranysĂĄrga, aprĂłszemĂ», Ă©des csöveinknek a nyomĂĄba sem Ă©r, itthon maximum takarmĂĄnynövĂ©nynek hasznĂĄlnĂĄk. 
kĂ­nai: Nagyon sokan vannak. Nagyon-nagyon sokan. EbbĂ”l kifolyĂłlag barĂĄtsĂĄgosan, de igen biztosan beĂ©pĂŒltek a kultĂșrĂĄjukba.

L
légszennyezettség: Lima 10 milliós fÔvåros. Kell ennél többet mondanom? Ahhoz a korommennyiséghez képest a hetes busz kipufogója egy komplett szanatórium.

M
miraflores: Lima egyik legbiztonsĂĄgosabb rĂ©sze. BekamerĂĄzva, rendĂ”rökkel, kifejezetten turistĂĄk Ă©s kĂŒlföldiek szĂĄmĂĄra - a helyiek legnagyobb rĂ©sze ugyanis nem engedheti meg magĂĄnak, hogy itt lakjon. ÁrfekvĂ©sben legalĂĄbb kĂ©tszeresen veri a többi kerĂŒletet.

N
nap: LimĂĄban szinte sohasem sĂŒt a nap. Nem tudom, hogy a szmog, vagy a felhĂ”k teszik, de az idĂ” jelentĂ”s rĂ©szĂ©ben egyenletes szĂŒrkĂ©s massza borĂ­tja az eget. De legalĂĄbb mĂĄr tudom, hogy ilyen körĂŒlmĂ©nyek között is gyönyörĂ» pirosra lehet Ă©gni.

Ó
Ăłra: Leslie-n szemĂ©lyesen tapasztaltam meg, hogy az idĂ”pontok mĂ©g csak tĂĄjĂ©koztatĂł jellegĂ»nek sem felelnek meg. RemĂ©nykedj. És lĂ©gy tĂŒrelmes.
ĂłceĂĄn: Hiiiideg. De eszmĂ©letlenĂŒl gyönyörĂ». 

Õ
Ă”r: MIraflores egyik meghatĂĄrozĂł utcai eleme. Minden egyes sarkon fel van ĂĄllĂ­tva egy kis fabĂłdĂ©, abban ĂŒcsörögnek. És Ă”rzik a rendet, termĂ©szetesen.

P
piac: SzĂ­nes forgatag, ahol mindent meg lehet talĂĄlni. A mĂ»anyag gumilabdĂĄtĂłl kezdve az Ă­zlĂ©stelen, rossz minĂ”sĂ©gĂ» ruhĂĄkon ĂĄt egĂ©szen a vĂ©cĂ©papĂ­rig. MIndent. Ahol tökĂ©letesen megfĂ©r egymĂĄs mellett a kibelezett hal, Ă©s a felvĂĄgott gyĂŒmölcs, ahol a macska a betonra pisil, ahol a frissen facsart narancslĂ©, Ă©s a (valĂłszĂ­nĂ»leg nem egĂ©szen friss) nyers hĂșs szaga leng be mindent. Az Ă©lmĂ©ny, amit az odalĂĄtogatĂł kap, leĂ­rhatatlan. A halmokban ĂĄllĂł hihetetlen szĂ­nĂ», formĂĄjĂș Ă©s Ă­zĂ» gyĂŒmölcsök, a sohasemlĂĄtott zöldsĂ©gek... a legeslegkedvencebb helyem.
pisco: SzĂ”lĂ”bĂ”l kĂ©szĂŒlt Brandy. A wikipĂ©dia szerint. Szerintem meg szakasztott pĂĄlinka. 
park: A gazdagabb kerĂŒletekben egymĂĄst Ă©rik a hatalmas zöld terĂŒletek. A szegĂ©nyebbekben?nos, nem. 
peru pĂłlĂł: MiĂ©rt csak a helyieken lĂĄtni peru feliratos szuvenĂ­r pĂłlĂłkat? És egyĂĄltalĂĄn, minek veszik fel?

R
rĂĄdiĂł: Ha Ă©nidĂ”, akkor zene. Minden este. Minden ĂĄldott este ugyanazt az adĂłt hallgattam miközben Ă­rtam. És mindig fĂŒlig Ă©rt a szĂĄm, ha lejĂĄtszottĂĄk Kesha Ă©s Pitbull közös szĂĄmĂĄt. 

SZ
szĂ©nhidrĂĄt: TömĂ©nytelen mennyisĂ©gben fellelhetĂ”. KenyĂ©r, burgonya, rizs, tĂ©szta, gabonĂĄk. Gondolom mondanom sem kell, hogy az emberek igen kedvelik, Ă©s nagy mennyisĂ©gben fogyasztjĂĄk is. 

T
tĂșlsĂșly: Szervesen kapcsolĂłdva a szĂ©nhidrĂĄtokhoz, egy jĂł adag lustasĂĄggal megfĂ»szerezve. Annyi ĂșszĂłgumit Ă©s vĂ©kony lĂĄbat egyĂŒtt mĂ©g soha Ă©letemben nem lĂĄttam.

templom: TermĂ©szetesen vannak hatalmas, impozĂĄns, turistalĂĄtvĂĄnyossĂĄgnak kivĂĄlĂł katedrĂĄlisok, Ă©n azonban mĂ©gsem egy ilyenben jĂĄrtam elĂ”ször (Ă©s tulajdonkĂ©ppen soha, mert nem szeretem ezt a vonalat). MegĂ©rkezĂ©sem mĂĄsnapjĂĄn felkeltem hajnalban korĂĄn reggel, Ă©s elmentem a nagymamĂĄval istentiszteletre. AbbĂłl a csekĂ©ly tapasztalatbĂłl kiindulva, amit itthon szereztem, komolyabbra szĂĄmĂ­tottam, sokkal inkĂĄbb volt "barĂĄti összejövetel? hangulata az egĂ©sznek, mintsem egy komoly szertartĂĄsnak.
Igen rövid volt, szinte vĂ©gig Ă©nekekkel, a pap alig beszĂ©lt. A megjelent maroknyi hĂ­vĂ” felĂ©t apĂĄcĂĄk tettĂ©k ki, ebbĂ”l a kolompot kitartĂłan rĂĄzĂł ministrĂĄnsfiĂșn kĂ­vĂŒl Ă©n voltam a legfiatalabb. AmĂ­g csak ĂĄlltunk Ă©s ĂŒltĂŒnk (illetve nĂ©ha tĂ©rdelni is kellett) egĂ©szen komfortosan Ă©reztem magam, viszont amikor az istentisztelet vĂ©gĂ©n a kertben felĂĄllĂ­tott Ă©letnagysĂĄgĂș mĂ»anyagbetlehem minden egyes elemĂ©t vĂ©gig kellett csĂłkolgatni, Ășgy döntöttem, hogy inkĂĄbb nem megyek többet.
Ú
Ășt: MeglepĂ”en jĂł minĂ”sĂ©gĂ»ek, elĂ©g jĂłl lehet haladni rajtuk. TĂ©ny: LimĂĄbĂłl ki sem tettem a lĂĄbam, Ășgyhogy a szerpentinekrĂ”l Ă©s hasonlĂłkrĂłl nem tudok nyilatkozni, de vĂĄroson belĂŒl igen korrekt a helyzet. 

Ü
ĂŒvegasztal: Ez valami menĂ” dolog? ElĂ©g gĂĄz rajta fĂ©nykĂ©pezni...

V
vĂ­z: Nem ihatĂł. Amikor megĂ©rkeztem mĂ©g volt otthon ballonos vĂ­z, de a mĂĄsodik cserĂ©je utĂĄn nem rendeltek Ășjat.  KĂ©rdeztem, hogy mi a teendĂ”, azt mondtĂĄk, ha gondolom, forralhatok vizet. Így tettem. NagyjĂĄbĂłl egy hĂ©tig nem nagyon mutattak Ă©rdeklĂ”dĂ©st (csak annyi fogyott, amennyit Ă©n megittam), majd Ă”k is elkezdtĂ©k ezt a mĂłdszert. Hogy minek a hatĂĄsĂĄra, arra mĂĄig nem sikerĂŒlt rĂĄjönnöm.
vallås: Az idÔsebb korosztåly måsodik kérdése a szårmazåsod utån a hited. Nem tanåcsos azt vålaszolni, hogy nem gyakorlod.
vasårnap: Limåban minden vasårnap beåll a halål. Nagyjåból minden bezår. Az összes szolgåltató, bolt, piac, étterem. Még autó is alig van az utakon.
vegetĂĄriĂĄnus: Gyakorlatilag ismeretlen fogalom. Az itteni kultĂșra olyan szinten hĂșsközpontĂș, hogy egy hĂșst nem evĂ”nek viszonylag komolyan meg kell erĂ”ltetnie magĂĄt, ha fĂ”tt Ă©telhez szeretne jutni. Ellenben lehet pozitĂ­vum, hogy egy vegĂĄnnak sem nehezebb, itt a tojĂĄs/sajt mind a kĂŒlön kĂ©rĂ”s kategĂłria. Az elsĂ” szabadnapom alkalmĂĄval konkrĂ©tan sehol sem tudtak kiszolgĂĄlni. Sehol. BeprĂłbĂĄlkoztam több, mint 6 helyen, hogy van-e bĂĄrmilyen hĂșsmentes Ă©tel, Ă©s mindenhol a fejĂŒket rĂĄztĂĄk. VĂ©gĂŒl az utolsĂł helyrĂ”l ĂĄtirĂĄnyĂ­tottak a szemközt lĂ©vĂ” GovindĂĄba :). SzĂłval nem egyszerĂ». 
Persze azĂ©rt eszek Ă­gy is. Az itteni nagymama nĂ©ha kĂ©szĂ­tget hĂșsmentes dolgokat, leginkĂĄbb azzal indokolva a dolgot, hogy a hĂșs nagyon drĂĄga. Többször kĂ©szĂŒlt mĂĄr ?zöld tĂ©szta?, ami nem mĂĄs fĂ”tt spagetti összeforgatva valamilyen pestĂłszerĂ» szĂłsszal. Ez egyĂ©bkĂ©nt elĂ©g nĂ©pszerĂ» itt, mert amikor a strandon voltunk, lĂĄttam mĂĄs kezĂ©ben is. EzenkĂ­vĂŒl affĂ©le ragukat szokott kĂ©szĂ­teni, amolyan mindent bele alapon. ElĂ”ször furcsa volt, hogy egy Ă©telben egyszerre van jelen a krumpli Ă©s a tĂ©szta (bĂĄr belegondolva, tulajdonkĂ©ppen a mi krumplistĂ©sztĂĄnk is ilyen), de hamar rĂĄjöttem, hogy nem kell mindkettĂ”t megenni. ;)
RĂĄkaptam az utcĂĄn ĂĄrult fĂ”tt kukoricĂĄra, ez igen jĂł ebĂ©dalternatĂ­va volt a kirĂĄndulĂłs napokon. ÍzĂ©ben ugyan csak nagyon tĂĄvoli rokona a miĂ©nknek (itthon ezt szerintem takarmĂĄnykukoricĂĄnak hĂ­vjĂĄk), de könnyes lett a szemem, amikor elĂ”ször beleharaptam. SĂłval megkenve pedig egyenesen tökĂ©letes.
AztĂĄn talĂĄltam a piacon egyszer igen finom lencsĂ©t is, 1-2 helyen babot, de ezek viszonylag ritka alkalmak voltak.  Viszont a szĂ­vemnek nagyon kedvesek, mert egyrĂ©szt nagyon helyinek Ă©reztem magam, mĂĄsrĂ©szt pedig a tulajdonosok nagyon jĂłfejek, Ă©s senki sem problĂ©mĂĄzott azon, ha mindenbĂ”l kĂ©rtem egy pici kĂłstolĂłt, Ă©s Ă­gy jött össze az egy tĂĄnyĂ©r. Ami viszont szintĂ©n ezekkel a helyekkel kapcsolatos, Ă©s nem esett jĂłl, az az, hogy nĂ©hĂĄnyszor nem felejtettĂ©k el elĂ”tĂ©rbe helyezni az ĂŒzleti Ă©rdekeiket az Ă”szintesĂ©gnĂ©l, Ă©s vegetĂĄriĂĄnus nĂ©ven minden szemetet eladtak nekem. Nem tĂșl szĂ©p.

W
wifi: ÁllĂ­tĂłlag elkĂ©pesztĂ”en tĂșlterheltek a hĂĄlĂłzatok. AzĂ©rt a parkok jĂł rĂ©szĂ©be nem felejtettek el ingyen wifit tenni.
Wong: Az itteni legexkluzĂ­vabb Ă©lelmiszer-ĂĄruhĂĄzlĂĄnc. Olyannyira kielĂ©gĂ­t minden igĂ©nyt, hogy (gondolom extra dĂ­j ellenĂ©ben) egyenruhĂĄs dolgozĂłk hazĂĄig cipelik az ember szatyrait. 

Z
zaj: AmiĂłta idejöttem, gyakorlatilag Ă©bren alszom. KĂ©ptelen vagyok aludni ekkora hangzavarban. Mindegy, hogy melyik kerĂŒletben laktam, a forgalom kegyetlenĂŒl ĂĄthallatszik mindenen.

Folytatás a blogon ... punkaa.blogspot.com/2014/07/peru-abc-...

sponsored links

Keres?s