Peposo

2018-07-01

sponsored links

img_7736-1.jpg

Majdnem pontosan egy éve, hogy beleszaladtunk ebbe az ízig-vérig toszkán ételbe Cortonában. Túlzás nélkül mondhatom, hogy ennél egyszerûbb étel nem nagyon létezik, még a mi pörköltünket is megelõzi a hozzávalók tekintetében. Az eredeti változat, amit Bruneschelli is megkóstolhatott Firenzében, se babért, se paradicsomot nem tartalmazott, de mivel több olasz is úgy nyilatkozott, hogy ettõl jobb lesz, ennyi eltérést megengedtem magamnak. Hihetetlenül finom, lusta étel.


Hozzávalók, 6 fõre
1,2 kg ragunak való marhahús (tarja, lábszár, stefánia, pofa, vagy oldalas),
Kb. 10 g szemes fekete bors (szemtelenül sok!),
1 fej fokhagyma, durvára aprítva,
200 g sûrített paradicsom,
1 babérlevél,
5 dl chianti, brunello, vagy valami testesebb száraz vörösbor,
1 dl víz,
3 ek. Olívaolaj,
Tengeri só

Burgonyapüré
1 kg burgonya,
2 dl tej,
70 g vaj,
Õrölt fehér bors,
Szerecsendió,
Tengeri só


A húst vágjuk nagyobb kockákra, egy nagyobb lábasban kevés olívaolajon nagy láng felett pirítsuk 6-8 percig. Egyszer keverjük csak meg majd közben. Ha megpirult, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, sûrített paradicsomot, borsot, babérlevelet, kb. 9 g sót (két csapott teáskanálnyit), öntsük fel a vörösborral, deci vízzel. Fedjük le sütõpapírral, tegyük 150 fokra elõmelegített sütõbe. Fõzzük puhára, omlósra a húst (nekem a stefániának kb. 3,5 óra kellett, ha szükséges, fõzés közben pótoljuk a folyadékot ? vizet, bort ugyanolyan arányban).
A burgonyapüréhez hámozzuk meg a krumplit, vágjuk nagyobb darabokra, tegyük hidegvízbe 15 percre. Cseréljük le a vizet, tegyük fel fõni két teáskanálnyi sóval. Forrástól számítva kb. 25 percig fõzzük. Ha megpuhult, szûrjük le, hagyjuk a lábasban száradni 3-4 percig. Törjük össze krumplinyomóval, adjuk hozzá a felmelegített tejet, vajat, fehérborsot, szerecsendiót. Fakanállal keverjük simára, közben sózzuk, ha szükséges.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... https://fast-food.blog.hu/2018/07/01/...

sponsored links

Keres?s