Peposo

2018-07-01

sponsored links

img_7736-1.jpg

Majdnem pontosan egy √©ve, hogy beleszaladtunk ebbe az √≠zig-v√©rig toszk√°n √©telbe Corton√°ban. T√ļlz√°s n√©lk√ľl mondhatom, hogy enn√©l egyszer√Ľbb √©tel nem nagyon l√©tezik, m√©g a mi p√∂rk√∂lt√ľnket is megel√Ķzi a hozz√°val√≥k tekintet√©ben. Az eredeti v√°ltozat, amit Bruneschelli is megk√≥stolhatott Firenz√©ben, se bab√©rt, se paradicsomot nem tartalmazott, de mivel t√∂bb olasz is √ļgy nyilatkozott, hogy ett√Ķl jobb lesz, ennyi elt√©r√©st megengedtem magamnak. Hihetetlen√ľl finom, lusta √©tel.


Hozz√°val√≥k, 6 f√Ķre
1,2 kg ragunak val√≥ marhah√ļs (tarja, l√°bsz√°r, stef√°nia, pofa, vagy oldalas),
Kb. 10 g szemes fekete bors (szemtelen√ľl sok!),
1 fej fokhagyma, durvára aprítva,
200 g s√Ľr√≠tett paradicsom,
1 babérlevél,
5 dl chianti, brunello, vagy valami testesebb száraz vörösbor,
1 dl víz,
3 ek. Olívaolaj,
Tengeri só

Burgonyap√ľr√©
1 kg burgonya,
2 dl tej,
70 g vaj,
√ēr√∂lt feh√©r bors,
Szerecsendió,
Tengeri só


A h√ļst v√°gjuk nagyobb kock√°kra, egy nagyobb l√°basban kev√©s ol√≠vaolajon nagy l√°ng felett pir√≠tsuk 6-8 percig. Egyszer keverj√ľk csak meg majd k√∂zben. Ha megpirult, adjuk hozz√° a felapr√≠tott fokhagym√°t, s√Ľr√≠tett paradicsomot, borsot, bab√©rlevelet, kb. 9 g s√≥t (k√©t csapott te√°skan√°lnyit), √∂nts√ľk fel a v√∂r√∂sborral, deci v√≠zzel. Fedj√ľk le s√ľt√Ķpap√≠rral, tegy√ľk 150 fokra el√Ķmeleg√≠tett s√ľt√Ķbe. F√Ķzz√ľk puh√°ra, oml√≥sra a h√ļst (nekem a stef√°ni√°nak kb. 3,5 √≥ra kellett, ha sz√ľks√©ges, f√Ķz√©s k√∂zben p√≥toljuk a folyad√©kot ? vizet, bort ugyanolyan ar√°nyban).
A burgonyap√ľr√©hez h√°mozzuk meg a krumplit, v√°gjuk nagyobb darabokra, tegy√ľk hidegv√≠zbe 15 percre. Cser√©lj√ľk le a vizet, tegy√ľk fel f√Ķni k√©t te√°skan√°lnyi s√≥val. Forr√°st√≥l sz√°m√≠tva kb. 25 percig f√Ķzz√ľk. Ha megpuhult, sz√Ľrj√ľk le, hagyjuk a l√°basban sz√°radni 3-4 percig. T√∂rj√ľk √∂ssze krumplinyom√≥val, adjuk hozz√° a felmeleg√≠tett tejet, vajat, feh√©rborsot, szerecsendi√≥t. Fakan√°llal keverj√ľk sim√°ra, k√∂zben s√≥zzuk, ha sz√ľks√©ges.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


FolytatŠs a blogon ... https://fast-food.blog.hu/2018/07/01/...

sponsored links

Keres?s