Penne paradicsomos húsgolyókkal

2014-01-06

sponsored links

Betelt a pohár. A fejem búbjáig tele vagyok a nehéz kajákkal, a gyomrom már nyomja a látóidegeimet, muszáj pihenni. Bár hús ebben az ételben is van, de a paradicsomlétõl, a citromtól és a zöld fûszerektõl üdítõen friss a sok füstölt íz után.

Relatíve sok hozzávalóval készül, de a zöme leginkább fûszer, az egyetlen drágább tétel a darált hús.

Elõkészítés: kb. 15 perc

Fõzési idõ: 30 ? 35 perc

paradicsomos husgomboc (1)



Hozzávalók:



1 csomag penne tészta (durum)

a húsgombóchoz:

50 dkg darált hús (sertés, marha, de baromfi is lehet)

1 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

só, bors, édes nemes, õrölt piros paprika

1 kisebb szál sárgarépa

1 kis csokor friss petrezselyemzöld

1 tojás

2 evõkanál zsemlemorzsa

fél citrom leve és reszelt héja

a paradicsomos szószhoz:

7 ? 8 dl sûrû házi paradicsomlé (szeretem, ha bõven van szaftja)

2 ? 3 dl víz

fél citrom leve, reszelt héja

kevés nádcukor

1 kis fej vöröshagyma felaprítva

1 ? 2 gerezd fokhagyma

1 közepes ág friss rozmaring

1 tk. oregánó, bazsalikom, majoránna

3 közepes babérlevél

só, bors

1 ek. balzsamecet

olívaolaj

A darált húsból fasírtot csináltam: a vörös -és fokhagymát apróra vágtam, a répát megpucoltam, a sajtreszelõ kis lyukú részén lereszeltem. A petrezselymet megmostam, felaprítottam. A hozzávalókat egy nagy keverõtálba tettem és jó alaposan összegyúrtam. Hagytam pihenni, amíg elõkészítettem a paradicsomszószt.

A megpucolt hagymákat felaprítottam. Egy serpenyõt felhevítettem, majd a közepesnél kicsivel erõsebb lángon 5 ? 7 perc alatt megdinszteltem benne a vöröshagymát. Ekkor ráraktam a fokhagymát is, majd 1 percig pároltam azzal is. Felöntöttem a paradicsomlével, a vízzel és fûszereztem a rozmaringgal, oregánóval, bazsalikommal, majoránnával. Beletettem a babérleveleket is. Sóztam, borsoztam, majd fedõ alatt kb. 10 percig fõztem, a közepesnél kicsivel gyengébb lángon.

Amíg a szósz készült, kisebb tojásnyi méretû golyókat formáztam a húsmasszából, a tenyereim között pedig kicsit ellapítottam. Egy serpenyõt felhevítettem, majd kb. kisujjnyi olívaolajat öntöttem bele. Szép aranybarnára sütöttem benne a húsgolyókat. Ez nagyjából 10 perc volt.

Ezalatt a paradicsomszósz is elkészült, egy kóstolás után még finomítottam az ízeken: 2 ? 3 ek. nádcukorral és a balzsamecettel kicsit kiegyensúlyoztam a paradicsom savasságát. Kicsit még sóztam és borsoztam, majd beletettem a kisütött húsgombócokat és 15 percig takarékon fõztem. Közben megfõztem a tésztát is, aminek kb. 10 ? 12 perc kellett.

Kevés reszelt parmezán típusú sajttal tálaltam.



Innen is szemezgethetsz




1sajtos besalemes penne (853x1280)
Sajtmártásban sült penne (gyors vacsora)


2csicsoka kremleves2 (1280x853)
Csicsóka krémleves



Rigatoni torta



Lasagne




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/01/06/pen...

sponsored links

Keres?s