Peisli..vagy szalontüdõ....zsemlegombóccal.

2017-02-13

sponsored links

Nem is tudom minek nevezzem peisli vagy szalontüdõ???...teljesen mindegy ,mert nagyon finom. Sokan nem szeretik a belsõségeket...jelen esetben a tüdõt, szívet,nyelvet...nem ide tartozom.
Elkészítése nem bonyolult,kicsit munkaigényes.Én általában elõzõ nap fõzöm meg,így jól összeérnek az ízek. A gombócokat pedig aznap.






Hozzávalók:...családi adag

  • 500gr tüdõ
  • 2 szív
  • 2-3 nyelv
  • 4+1 hagyma 
  • babérlevél
  • só,bors,kicsi vegeta...tejföl,mustár,pirospaprika
  • liszt
  • 8 db zsemle
  • 4 db tojás
  • kb.fél liter tej
  • olaj
  • petrezselyem
A tüdõt,szívet,nyelvet megtisztítom---egyben hagyom--felöntöm annyi vízzel,hogy ellepje,beledobok 3-4 babérlevelet 4 hagymát négybe vágyva,sót,szemes borsót,ízesítõt.
Puhára fõzöm.Kiszedem a húsokat.Innen kezdõdik az aprólékos munka.A tüdõt,nyelvet,szívet megtisztítom és egyformán vékony csíkokra vágom.
Egy nagyobb hagymát összevágok ,megpárolom,ráteszem a lisztet,majd pirospaprikával rántást készítek, felöntöm a fõzõlével,teszek bele tejfölt,mustárt ,ízesítõt,sót,borsot turmixolom,hogy a hagymák ne úszkáljanak a közepes sûrûségû mártásban.
Beleteszem az összevágott belsõségeket,forralok egyet rajta..készen is van.
Zsemléket összekockázom,kicsi olajjal megspriccelem,sütõben megpirítom,ráöntöm a tejet,kézzel jól összeforgatom,majd a felvert kicsit sózott tojást,petrezselymet,összedolgozom.
Vizes kézzel egyforma gombócokat formázok,majd lisztben jól megforgatom,kicsit rányomkodom.Lobogó,forró vízben kifõzöm,majd szûrõkanállal kiszedem.A gombócok egyben maradnak!
















Jó étvágyat kívánok...MARI

Folytats a blogon ... marizei.blogspot.com/2017/02/peisliva...

sponsored links

Keres?s