Parmez?nos bagettek

2023-01-31

sponsored links

 


Ezek a kis egyenes kiflik, bagettek kiv?l?an alkalmasak szendvics k?sz?t?s?re, de ?nmagukban is nagyon finomak egy poh?r tejjel, tejes k?v?val vagy kaka?val. 

El?t?szt?t, vagy m?s n?ven ?regt?szt?t k?sz?tettem hozz?, de term?szetesen an?lk?l is elk?sz?thet?, ilyenkor a gyakorlott h?zip?kek tudj?k, hogy az ?leszt? mennyis?g?t kell a dupl?j?ra emelni, minden m?s marad. Ebben az esetben 9 helyett 8 darabra osztan?m a t?szt?t. 

El?t?szta helyett a h?t?ben l?v? felesleges kov?szt is fel lehet haszn?lni hozz?. 

A parmez?nt?l karakteresebb ?zt kap, de sima reszelt sajttal is el lehet term?szetesen k?sz?teni.

El?t?szta:

5 dkg keny?rliszt

5 dkg tk. b?zaliszt

3 g friss ?leszt?

1 dl langyos v?z

A langyos v?zben feloldjuk az ?leszt?t, majd belesz?rjuk a liszteket. Egy spatul?val alaposan ?sszekeverj?k annyira, hogy a lisztszemek nyirkosak legyenek, de dagasztani nem kell. A t?lat letakarjuk 3-4 ?r?t a konyhapulton hagyjuk, majd ?jszak?ra betessz?k a h?t?be.

 

T?szta:

40 dkg finomliszt

10 dkg keny?rliszt

20 dkg el?t?szta (az ?sszes)

1 kisebb toj?s

2 dl v?z

1 dl tej

2 tk. cukor

2 tk. s?

1 dkg friss ?leszt?

5 dkg puha vaj

 

T?ltel?k:

8 dkg puha vaj

10 dkg reszelt parmez?n sajt

 

Dagaszt?g?p t?lj?ba ?ntj?k a vizet, a tejet, a toj?st, belemorzsoljuk a friss ?leszt?t, r?sz?rjuk a cukrot ?s belet?pkedj?k az el?t?szt?t (egyenesen a h?t?b?l). Ezut?n a t?lba szit?ljuk a liszteket is, majd a g?p alacsony fokozat?n 8-10 percig dagasztjuk a t?szt?t. R?sz?rjuk a s?t, ?s magasabb fokozatra kapcsolva 2-3 percig tov?bb dagasztjuk. Ezut?n ism?t alacsonyabb fokozatra kapcsolunk ?s a kock?ra v?gott puha vajat t?bb r?szletben a t?szt?hoz adjuk. Addig folytatjuk a dagaszt?st, am?g a t?szt?nk elengedi a t?l oldal?t ?s az alj?t, kb. 2-3 perc.



A puha, de nem ragacsos t?szt?t kitessz?k a munkapultra ?s g?mb?ly?re, feszesre h?zzuk. V?konyan kivajazott t?lba tessz?k. A MIELE s?t?n kiv?lasztjuk a 15 perces keleszt? programot. A t?szt?t behelyezz?k a s?t?be, a programot elind?tjuk. Amikor le?ll, a s?t?t kikapcsoljuk, de a t?szt?t m?g 15 percig a s?t?ben hagyjuk.

Ha nincs a s?t?nknek keleszt? programja a t?lat letakarjuk ?s a konyhapulton hagyjuk a t?szt?t dupl?j?ra kelni. Ha h?v?s van a konyh?ban, akkor a 27-28 fokra el?meleg?tett s?t?be tessz?k.

Ezut?n kivessz?k, a t?szt?t lisztezett fel?letre bor?tjuk ?s 9 egyforma darabra v?gjuk. Az el?form?z?shoz mindet kilapogatjuk a kez?nkkel ?s laz?n feltekerj?k. Egy f?li?val letakarjuk ?s 15 percig pihenni hagyjuk.






A hossz?k?sra form?zott t?szt?t magunk el? vessz?k ?s kb. 10-12 cm x 25-28 cm nagys?g? t?glalapot ny?jtunk bel?l?k. Mindet megkenj?k puha vajjal ?s sz?runk r? egy-egy te?skan?l reszelt parmez?nt.

A t?szt?kat a r?videbb oldalukt?l kezdve feltekerj?k, a k?t v?g?ket csinosra igaz?tjuk.




A marad?k parmez?n sajtot egy lapos t?ny?rra sz?rjuk. A megform?zott bagettek tetej?t v?zzel v?konyan lepermetezz?k, majd mindet belem?rtjuk a sajtba. Ezut?n s?t?pap?ros tepsire ?ltetj?k ?ket. 



Kiv?lasztjuk a MIELE s?t? 30 perces keleszt?programj?t ?s a tepsit betoljuk a s?t?be. Ha nincs keleszt?program, akkor a tepsit letakarjuk egy f?li?val ?s a konyhapulton, vagy a 27 fokra el?meleg?tett s?t?ben kelesztj?k dupl?j?ra. 




Amikor a program le?ll, a tepsit kivessz?k ?s a s?t?t ?tkapcsoljuk g?zbevezet?sre, egy g?zbef?v?sra, 160 fokra.

G?z?s s?t? n?lk?l 180 fokra meleg?tj?k el? a s?t?t, als?-fels? s?t?sre. A megkelt kifliket lepermetezz?k v?zzel, miel?tt a s?t?be toljuk a tepsit, majd az el?meleg?tett s?t? oldal?ra is permetez?nk egy kis vizet.

A megkelt t?szt?kat egy ?les peng?vel hossz?ban kb. 2 mm m?lyen bev?gjuk, majd az el?meleg?tett s?t?be toljuk. A bagetteket kb. 30 perc alatt sz?p pirosra s?tj?k.

R?csra szedj?k h?lni. Frissen k?n?ljuk.

Tipp:

A t?szta ken?s?hez haszn?lt vajba reszelhet?nk fokhagym?t.



Folytats a blogon ... https://www.limarapeksege.com/2023/01...

sponsored links

Keres?s