Parker house zsemlék

2014-08-18

sponsored links






Szemezgettem a kenyeres könyvembõl, és most erre a jópofa péksütire esett a választásom. Úgy is régen ettünk már kalács jellegû kelt tésztát, itt volt hát az ideje. Készítés közben mosolyogtam magamon, mert a vadkovász után eljutottam a szárított élesztõig, holott talán épp fordítva kellett volna, hogy aztán ez utóbbi tésztaemelõ ipari kreálmányt örökre eltemessem az emlékeimben. Na nem mintha baj lenne a tésztaemelési képességével, csak hát ez igen távol áll attól a természetességtõl, ami pl. a vadélesztõre jellemzõ. Mégis szárítottat használtam ehhez a recepthez, mert egyrészt a könyv ezt írta, másrészt volt még 1 csomaggal, és nem akartam kidobni. Azt hiszem ez utóbbi volt a nyomósabb érv. Egyébként nem hiszem, hogy abban a bizonyos bostoni hotelban, ahol ez a zsömirecept megszületett, szárított élesztõt használtak volna.
A receptet persze picit módosítottam, mert az én lisztemnek kicsit több folyadékra volt szüksége, viszont az elõírtál kevesebb vajra, illetve 10 zsemle helyett nekem simán kijött 15 darab, de csak mert vékonyabbra nyújtottam a tésztát. Aki nagyobb zsemléket szeretne, az szaggassa nagyobbra és nyújtsa vastagabbra, de nekünk most épp ekkorák kellettek, mert elvitelre készültek. Nagyon jót ettünk belõle az oda-vissza autóúton.
A vajjal való kenés számomra nem volt egyértelmû, mert nem nagyon derült ki, miféle éleket kéne megkennem. Hol van az éle ennek a zsemlének? Én nem találtam rajta ilyet, max. szélét, ezért aztán a hajtás egyik oldalát kentem meg vajjal, és így hajtottam félbe. Szerintem pont jó volt így.

Nekem külön tetszik, hogy ha szendvicsnek akarjuk elkészíteni, nem szükséges késsel félbevágni, mert a hajtás mentén szétnyithatóak, hála a vajazásnak. :)








Hozzávalók 10-15 darabhoz:

45 dkg fehér kenyérliszt
1,5 tk só
1 ek cukor
1 tojás
kb. 2 dl tej
1 tk szárított élesztõ vagy 2 dkg friss élesztõ
5 dkg olvasztott vaj

elkészítés:

  1. A lisztet elvegyítjük, a szárított élesztõvel, a sóval és a cukorral.
  2. A tejet 2,5 dkg vajjal együtt felmelegítjük annyira, hogy a vaj felolvadjon. A tojást villával felverjük és a vajas tejjel együtt a lisztes keverékhez adjuk. (Ha friss élesztõvel dolgozunk, akkor kevés cukros tejben simára keverjük az élesztõt, letakarva felfuttatjuk, és a többi tejjel és a tojással együtt hozzáadjuk a lisztes keverékhez.)
  3. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Közben felolvasztjuk a maradék vajat.
  4. A tésztát lisztezett felületen 0,5-1 cm vastagra nyújtjuk, és egy 8 cm átmérõjû pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
  5. A tésztakorongok közepét fakanál nyelével közében lenyomjuk, a vájattól balra esõ tésztafélkörívet ecset segítségével lekenjük az olvasztott vajjal, félbehajtjuk és az íves szélét lenyomkodjuk. Így járunk el a többi tésztával is.
  6. A félholdacskákat sütõpapírral bélelt sütõlemezre rendezzük, tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, és háztartási fóliával + konyharuhával letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  7. Elõmelegített sütõben pirosra sütjük, és a tetejüket még forrón megkenjük olvasztott vajjal. Langyosan kínáljuk.

sütési hõfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 20 perc












Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2014/08/parke...

sponsored links

Keres?s