Parasztbarackos gyümölcsleves...

2014-06-07

sponsored links

Még tavaly nyáron találtam Budapest XI. kerületének az egyik belsõ udvaros bérházának kertjében három gyönyörû parasztbarack fát. A gyümölcseit megkóstolva újraértelmezõdött számomra az õszibarack, ugyanis ezek a szép, kis méretû gyümölcsök majdnem ugyanúgy néznek ki, mint az õszibarack (szeplõsebbek), ugyanakkor beleharapva rögtön érezhetõ a különbség, mert bár kissé savanykás, kissé kesernyés, mégis ugyanakkor édes és zamatos, ropogós és lédús. Akkor szedtem belõle egy szép nagy adagot, aminek egyik felébõl fûszeres parasztbarackbefõtt lett, a másik fele pedig további feldolgozásig kimagozva bekerült a fagyasztószekrénybe, amirõl aztán szépen lassan meg is feledkeztünk.


Most azonban, hogy itt van megint a friss gyümölcsük szezonja, és elkezdtük (elsõ körben az eperrel) feltölteni velük a fagyasztószekrényt télire, elõkerült a tavalyi parasztbarack. Mivel a feleségem éppen gyümölcslevest készült fõzni, az az ötletünk támadt, hogy ez a barack lesz az alapja, és mivel amúgy is van egy kesernyés-savanykás felhang az ízében, meggyel és cseresznyével fogjuk párosítani. Hogy fogyjon a tavalyi befõtt maradéka, egy üveg meggybefõtt és egy üveg cseresznyebefõtt került a levesbe az egy kilónyi barack mellé. Az eredmény egy nagyon, nagyon finom gyümölcsleves lett...

Hozzávalók a parasztbarackos gyümölcsleveshez:
- 1 üveg meggybefõtt (720 ml)
- 1 üveg cseresznyebefõtt (720 ml)
- 1 kg parasztbarack
- 1 liter víz
- 4 evõkanál kristálycukor
- pár darab szegfûszeg (ízlés szerint)
- 1 csapott mokkáskanál õrölt fahéj (vagy néhány darabka egész)
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliapuding por

Parasztbarackos gyümölcsleves elkészítése:
A befõtteket öntsük bele levükkel együtt egy lábasba (ha friss gyümölcsbõl szeretnénk készíteni, akkor több víz és több cukor is fog hozzá kelleni, de természetesen friss gyümölcsökkel is finom lesz), és adjuk hozzá a parasztbarackot is. Öntsük fel vízzel, tegyük bele a fûszereket, és forrásig melegítsük, de tovább fõzni nem szükséges. Ha felfõtt, akkor a tejben keverjük el a pudingport, majd öntsük a leveshez folyamatos kevergetés mellett (ha valaki nem szereti a pudingos gyümölcslevest, az természetesen a hagyományos módon is behabarhatja). Forraljuk össze még egyszer az egészet, majd legvégül adjuk hozzá a kristálycukrot is. A cukor mennyisége erõsen függhet attól, kinek milyen édes a befõttje, így ezt mindenképpen egyénileg kell kitapasztalni.

Ha készen vagyunk, zárjuk el alatta lángot, hagyjuk kihûlni, és tegyük a hûtõbe. Hogy az ízek kellõen összeérjenek, nem árt ha legalább 5-6 órát tölt a hûtõben. Az én drágám délután fõzte meg, és másnap ebédre ettünk belõle elõször. Akkor már igazán finom volt. :-)

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a parasztbarackos gyümölcsleveshez...

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/06/paras...

sponsored links

Keres?s