Paraszt csorba

2014-02-03

sponsored links

És egy másik fûszernövény amit nem lehet itt látni, az a lestyán. Tavaly nyáron nagy gondban voltam, honnan fogom én ezt beszerezni. Hosszú keresés után sem találtam, csak szárított formában a lengyel és román üzletekben.

Kaptam otthonról két gyökeret, kiültettem, nem szerették, meghaltak. Én is csak a paraszt csorbához használom, de anélkül nem csorba a csorba... Aztán tavaly õsz körül elvittem a gyerekeket egy kisebb belvárosi farmra, ahol zöldséges kert is volt. A gazda nagy hévvel tépte a drága lestyán bokrot és dobta a leveleket a földre. Nem hittem a szememnek.... Rögtön meg is kérdeztem mi lesz a sorsuk, és kiderült, tyúkok eszik meg!!! Mert, azt mondta, az angolok nem szeretik az erõs illata miatt, és õ is csak báránysülthöz használja. Felajánlott egy pár szálat, de valami miatt szégyelltem elvenni. Pedig sós vízben még most is elállna. Azóta is bánom. Aztán ha már a tegnapi paraszt csorbámhoz ismét szárítottat kellett használnom, átböngésztem a lestyán piacot. Kiderült vehetek 100 magot 45 pencért vagy egy palántot elõrendelhetek 2.25 fontért és áprilisban az enyém lehet. Hát mindenképp a magot választom.

A tegnapi paraszt csorbámból kihagytam a húst. De persze azzal az igazi. 200 dkg apróra vágott növendék vagy sertéshúst tehetünk hozzá. És ilyen esetben a húst félkészre fõzzük, utána tesszük hozzá az apróra vágott zöldségeket. Én tettem hozzá 3 murkot, 1 nagyobb petrezselyem gyökeret, 1 egész fehér hagymát, amit a végén kidobtam. 2 krumplit, egy zeller szárat, egy kis darab káposztát. Mikor már a murok majdnem megfõtt, hozzátettem egy jó maréknyi zöldborsót. Vegetával fûszereztem, lestyánnal és egy fél liter paradicsom levet öntöttem hozzá.
Tejföllel és csípõs paprikával az igazi!!!



Folytats a blogon ... makviragesmakvirag.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s