Paradicsomos vese újhagymás kelkáposztaágyon

2014-01-09

sponsored links

Régen jelentkeztem új recepttel. Ez nem azért van, mert nem fõzök, csak nehéz azért igazán újat (és blogba valót) összehozni. Most viszont úgy érzem, nem árt egy kicsit népszerûsíteni a belsõségeket.
A májon kívül nem nagyon szokás már belsõségeket készíteni, pedig színesíthetjük vele az étkezést, nem beszélve arról, hogy meglehetõsen sok koleszterint tartalmaznak, ami a GAPS-betegeknek kifejezetten jó!!! [Nem az ételekben található koleszterintõl lesz magas a "rossz" - LDL - szintje, de ez inkább más lapra tartozik. Ajánlom Szendi Gábor oldalát ebben a témában (is).]

Visszatérve a vesére: a legjobb, ha saját nevelésû, vagy bio gazdálkodótól vásárolt sertés alkatrészét vesszük. Megtisztítjuk, több vízben alaposan átmossuk, félbevágjuk.
Kuktában raktam fel fõni 1 egész fej hagymával, néhány gerezd fokhagymával, õrölt köménnyel, sóval, borssal, kevés vízzel. Kb. 10 perc elég is volt neki, majd hagytam kihûlni. Egy fej hagymából pörköltalapot készítettem, melybe 3 evõkanál sûrített paradicsomot raktam + plusz egy kevés vizet, hogy mártás sûrûségû legyen. Néhányszor beforraltam (az elpárolgott vizet pótoltam), majd a hajszál vékony szeletekre vágott vesét hozzáadtam. Egy-két perc fõzés után már kész is volt. 

A kelkáposztát megmostam, negyedeltem, a torzsáját kivágtam, majd vékony csíkokra metéltem. Egy harmadát beletettem egy lábosba, megsóztam, õrölt köménnyel, fokhagymaporral, karikára vágott újhagymával megszórtam, 1 dl vizet és 1 ek. olívaolajat öntöttem rá, majd még kétszer megismételtem mindezt a maradék kellel. Így biztosan mindenhol éri fûszer egyenletesen. Fedõ alatt puhára pároltam, közben megszórtam kevés fekete köménnyel, az íze és a jótékony hatása miatt is. A fõzés végén adtam hozzá kevés citromlevet és mézet.
Tálaláskor a kelkáposzta közepére raktam a vesébõl. 
Próbáljátok ki, nagyon finom - bár nem a legfotogénebb étel! :)


És bepárásodott optikával:






Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/JudusSpecialK...

sponsored links

Keres?s