Paradicsomos tofu
sponsored links
A szójabab jól emészthetõ változata a tofu. Semleges ízének avagy ízetlenségének köszönhetõen nagyon jól kiegyenlíti az erõteljes sós, csípõs ételeket. Sokoldalúságát mutatja, hogy sült, fõtt, és nyers változatban egyaránt elkészíthetjük, finom selymes állagával teljessé varázsol bármilyen zöldséges fogást.Fogyasztását ne vigyük túlzásba, mert gyakori fogyasztása impotenciához, frigiditáshoz, és úgy összességében a szexuális érdeklõdés lanyhulásához vezethet. A hozzáadott sok petrezselyemzöldje pedig ellensúlyozza a vesékre és a mellékvesékre gyakorolt gyengítõ hatását. A sokféle fûszernek szintén hasonló okokból, illetve az emésztés segítése szempontjából van fontos szerepe.
Nyáron készíthetõ friss paradicsommal, télre pedig gondoskodhatunk darabos paradicsom eltevésérõl amely nélkülözhetetlen ehhez, és sok más keleti és nyugati például olaszos ételek elkészítéséhez.
Hozzávalók 2 adaghoz:
4 szelet tofu (egy csomag 2/3 része) A megmaradt tofut egy csavaros üvegben annyi vízzel amennyi ellepi a hûtõben szoktam tartani - célszerû néhány napon belül felhasználni.
hidegen sajtolt olaj a sütéshez
2 evõkanál olíva olaj
1/2 kg paradicsom lehúzott héjjal, és darabokra vágva
sok fokhagyma - legalább egy fej
1/2 teáskanál római kömény
1/2 teáskanál fekete mustármag
1/2 teáskanál görögszéna mag
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál õrölt koriandermag
só
õrölt fekete bors
petrezselyem
A tofut szeletekre vágjuk és egy papírtörlõbe csomagoljuk ami felszívja a benne lévõ nedvességet.
Amíg szikkad a tofu elkészítjük a szószt. A felmelegített olajban megpirítjuk a fûszereket, beledobjuk a szétnyomott és összevágott fokhagymát, ezzel csak pár másodpercig pirítjuk, hogy meg ne égjen! majd hozzáadjuk az elõkészített paradicsomot. Kis tûzön fõzzük amíg besûrûsödik, de még darabos a paradicsom.
Amíg fû a paradicsomszósz megsütjük a tofut. Ehhez nagy kockákra vágjuk, lehet rásimítani egy kis keményítõt, és olajban mindkét oldalukon aranysárga színig sütjük. Kiszedjük egy papírtörlõre és amikor az felitatta a felesleges olajat a sült tofudarabokat a paradicsomszószba helyezzük. Összeforraljuk, sózzuk borsozzuk, a tálaláskor sok összevágott petrezselyemzöldjével megszórjuk.
Fõtt basmati rizzsel szeretem együtt tálalni, és még tovább turbózhatjuk friss paradicsomszeletekkel, bazsalikommal.