Paprikás kolbász

2014-01-13

sponsored links




Paprikás kolbász



Hozzávalók: 5 kg lapocka, 3 kg hasalja, 2 kg szalonna, 22-23 dkg jód nélküli só, 18 dkg édes fûszerpaprika, 2 dkg csípõs fûszerpaprika, 5 dkg õrölt fekete bors, 15 dkg fokhagyma + 1 evõkanál só, kb. 20 m bél

Elkészítése: A fokhagymát megpucoljuk, áttörjük és 1 evõkanál sóval pépesre kavarjuk majd felöntjük 3-4 dl vízzel és 1-2 órát állni hagyjuk. A húst meg a szalonnát 2-3 cm-es csíkokra vágjuk és 2-3 órára hidegben tartjuk, majd 5-6 mm-es tárcsán ledaráljuk. Hozzáadjuk a sót, a fûszerpaprikákat, a frissen õrölt borsót meg az átszûrt fokhagymalevet, majd jól megdagasztjuk. Ha túl kemény, kevés langyos vizet keverünk bele. Akkor van kész, ha a massza összeáll és leválik az edény faláról meg a kézrõl. A kihúrolt és megmosott beleket kifordítjuk, hideg vízzel többször átöblítjük, majd 1m-es darabokra vágjuk és felhasználásig langyos vízben tartjuk, hogy töltéskor rugalmasak legyenek. A kolbászmasszát a bélbe töltjük, két végén a belet behurkoljuk és tetszés szerint kettõ vagy négy részre osztva megcsavarjuk.  1 m bélbe kb. 50 dkg kolbászmasszát lehet tölteni, de ez függ a bél vastagságától. A kolbászokat 2 percre jéghideg vízbe rakjuk, majd kivesszük és rúdra akasztva, másnapig szikkadni hagyjuk. 



Füstölés 
A füstöléssel tartósítjuk valamint  ízletesebbé tesszük  a kolbászt. Elsõ nap csak enyhén füstöljünk, hogy a kolbász ne legyen keserû. A füstnek hidegnek kell lenne, vagyis a füstölõben a hõfok ne menjen 20 fok fölé. A megszikkadt kolbászokat füstölõ kamrába rakjuk és bükkfa, akácfa vagy  ezek keverékébõl álló fûrészporral  füstöljük 2 vagy 3 nap alatt, attól függõen, hogy ki milyen intenzíven szeretné érezni a füst ízét. Ha éjjel nagyon hideg van a kolbászt ne hagyjuk a füstölõben hogy ne fagyjon meg. A megfüstölt kolbászt hûvös, szellõs kamrában tároljuk. 



Itt olvashattok a disznóvágás folyamatáról 


Receptek kolbásszal
















Folytats a blogon ... aledakonyhaja.blogspot.com/2014/01/pa...

sponsored links

Keres?s