Paprikás-borsos lisztben sült makréla rozmaringos tepsis krumplival és sárgarépa-édesburgonya pürével

2014-05-15

sponsored links

Hû, találtam sok (nagyon sok!) régi fotót és egy nagy kupac receptvázlatot. Egy részüket nem volt idõm publikálni, mások a fotók miatt nem kerültek ide, és voltak olyanok is, amiket annak idején nem is tartottam különösebben figyelemre méltónak. Sajnálnám, ha a receptek egy poros mappában az enyészet útjára lépnének, így most a teljesség és a szezonalitás igénye nélkül majd jön ezekbõl (is) néhány.

Emlékszem erre a paprikás-borsos makrélára, az egész család nagyon szerette. A makréla egyébként is nagy kedvenc itthon (ld. a blog makrélás receptjeinek számát), fõleg azért, mert nagyon sokoldalú: jól állnak neki az üde zöldek, de bármilyen erõs, karakteres fûszert is remekül elvisel. Nagy melegben posírozva készítem, kevés virágos-füves aromás, friss, extra szûz olívaolajjal, citromlével és sok salátával körítve tálalom, hûvösebb idõben bundázva vagy roston sütöm, gyökérzöldségekkel, burgonyával, káposztával kínálom. Szeretem, mert a kevésbé kíméletes hõkezelési eljárások során sem veszít karakteres ízébõl.

Paprikás-borsos lisztben sült makréla rozmaringos tepsis krumplival és sárgarépa-édesburgonya pürével

Hozzávalók 4 személyre:

A makrélához: 4 db kb. 250-300 g súlyú makréla, 100 g liszt, 2 tk. pirospaprika, 1/2 kk. frissen õrölt feketebors, só, semleges ízû olaj a sütéshez

A burgonyához: 400 g burgonya, rozmaring, só, frissen õrölt feketebors, 2-3 rozmaring ág

A püréhez: 200 g sárgarépa, 200 g édesburgonya, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. sózott kapribogyó, 2 ek. tejföl, só, fehér bors, frissen reszelt szerecsendió, néhány csepp frissen facsart citrom és narancslé

DSC_9928

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sóval, frissen õrölt feketeborssal és a rozmaring lecsipkedett leveleivel összeforgatjuk, és sütõpapírral bélelt tepsiben 200 °C-on ropogósra sütjük.

Közben a kapribogyóról leöblítjük a sót. A sárgarépát, az édesburgonyát és a fokhagymagerezdet megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és kevés sós vízben puhára fõzzük. Hozzáadjuk a tejfölt, a kapribogyó felét, majd szerecsendióval és fehér borssal fûszerezzük. Botmixer segítségével az egészet sima pürévé dolgozzuk, végül néhány csepp citrom és/vagy narancslé hozzáadásával kerekre ízesítjük.

A lisztet a pirospaprikát és a borsot összekeverjük. A makrélákat megtisztítjuk, kizsigereljük, papírtörlõvel leszárítjuk róluk a fölösleges vizet. A halakat besózzuk, és a liszt-pirospaprika-bors keverékbe forgatjuk, kevés forró olajon mindkét oldalukat ropogósra sütjük és az édesburgonya-sárgarépa pürével valamint a sült burgonyával azonnal tálaljuk.


Folytats a blogon ... tarkabarka.cafeblog.hu/2014/05/15/pap...

sponsored links

Keres?s