Palócleves Gundel módra

2014-07-10

sponsored links


Szürke idõben jól esik egy kis tartalmas, forró leves. Ha ennek még nagy múltú története is van, akkor még egy kis anekdota is jár az ízletes fogás mellé. 

A Bajorországból származó Gundel Jánost nevéhez fûzõdik a palócleves megalkotása. 1857-ben vándorolt Magyarországra és vendéglátással kezdett foglalkozni. Ferenc József koronázásakor már õ szervezte az ünnepi vacsorát. Rá két évre 1869-ben megnyitotta elsõ saját éttermét.
Sikeres vendéglátóhelyet üzemeltetett, ahová az akkori közélet prominens alakjai örömmel jártak. Néhány állandó vendég közülük: Mikszáth Kálmán a nagy palóc, Tisza Kálmán, Jókai Mór, Lotz Károly...
Többféle történetet olvashatunk a palócleves megszületésérõl. Egyik szóbeszéd azt állítja, hogy maga Mikszáth Kálmán kérte, hogy alkosson valami kedvére valót Gundel János. 
Más források szerint az István fõherceg szállóban található Mikszáth szoba 1894-es avatására készült ez a leves. De vannak olyanok is, akik azt állítják, hogy a nagy palóc születésnapjára fõzték az ízletes és tartalmas ételt.

"Gundel János mindenesetre nagyszerû fogást alkotott: zöldbabos, krumplis ürülevest, tejföllel habarva, kaporral meghintve. Ha lehet hinni a legendáknak az avatás alkalmával Mikszáthnak annyira ízlett ? a menükártyán már palóclevesként aposztrofált - étel, hogy azon nyomban két tányérral is szedett magának, s nem csupán udvariasságból."



 

Elkészítési idõ: 1 óra
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg sertéscomb (az igazihoz birkahúst használjatok)
30 dkg zöldbab
30 dkg burgonya
15 dkg sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
5 dkg disznózsír
4 gerezd fokhagyma
2 ek. õrölt édes paprika
1 csokor friss kapor
1/2 tk. só
2 ek.  liszt
2 dl tejföl







Gasztroblog Boldog Kuktától Csipetnyi vidéki virtus, derûvel fûszerezve!

Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2014/07/palo...

sponsored links

Keres?s