Palócleves

2014-08-15

sponsored links

 ...és sajnálom (nem is :), de nem autentikus a recept!
Egyrészt nem jutok bárányhúshoz (nem is töröm össze magam miatta :), másrészt ismét este fõztem, akkor meg már kinek van kedve órákat a gáz mellett állni? Nem? De! :)))
 "Bizonyára sokan hallottak már a palóc levesrõl. Az étel eredetileg nem a Palócföldrõl származik, bár némi köze azért van a palócokhoz: annyiban, hogy Mikszáth Kálmán tiszteletére kreálták az egykori István Fõherczeg Szállodában Pesten; Gundel János készítette az általa igen tisztelt író számára az elsõ palóc levest 1892-ben, aki ugyancsak szerette és tudta élvezni az asztal örömeit, s gyakorta megfordult barátaival a szálloda különszobájában. Azon a bizonyos téli estén az ünnepi vacsora fényes vendégei, kik magánfogatokkal vagy fiákeren érkeztek, elsõ fogásként az újonnan kreált levest kapták. Persze mindenki félszemmel Mikszáthot figyelte ? az eledel keletkezésének híre hamar elterjedt ?, mit szól a múzsa az újfajta leveshez. Nos, az író kétszer is szedett a tálból, s bizonyára nem csak udvariasságból. Pedig receptjében és készítési módjában nincs semmi úri rafinéria, amint el is várjuk egy ilyen paraszti elnevezésû, egyszerû levestõl."
Én sem cifráztam túl! :)
Két dolog biztosan más az eredeti recepthez képest: az egyik a hús, a másik, hogy most tejszínt is öntöttem a levesbe.
Ez van! :) 
Hozzávalók:
-70 dkg csirkecomb-filé
-2 db közepes méretû vöröshagyma
-2 ek mangalica-, vagy libazsír 
-csemege paprika 
-õrölt kömény
-2 db babérlevél
-tengeri só
-darált bors   
-90 dkg zöldbab :)
-2 nagyobb gerezd fokhagyma
-6 db közepes méretû krumpli
-2 csokor friss kapor
-2,5 dl tejszín (nem fõzõ!)
-2,5 dl tejföl
Kevés zsiradékon az apróra összevágott vöröshagymát megdinsztelem, a tûzrõl levéve rádobom a felszeletelt fokhagymát, fûszerezem és belekerül a harapható méretûre összevágott hús.
Viszonylag nagy tûzön sütöm át (rövid idõ alatt majdhogynem készen is lesz), majd beleöntöm a kockára vágott krumplit és zöldbabot, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi és készre fõzöm
(ne fõjenek szét benne a zöldségek!). 
A tejfölt kikeverem a tejszínnel, ráöntöm a levesre és elég ha egyet forr a remekmû, ugyanis (mint észrevehetõ :) nincs benne semmilyen sûrítõanyag.
Lehet is burkolni! 
2-3 tányérral :)))
És idõközben nem csak én estem szét, de a blog szövegszerkesztõje is. :D :D :D


Folytats a blogon ... csontnelkul.blogspot.com/2014/08/palo...

sponsored links

Keres?s