PALÓC KRUMPLILÁNGOS (LASKA)

2014-05-06

sponsored links


Mindenkinek ajánlom kipróbálni, mert biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog! Maradék tört krumpliból is ilyen finom, egyszerû, laktató vacsorát varázsolhatunk asztalunkra. Édes és sós változatban is remekül helyt áll. Régen a sparhelt platniján sütötték ezt a lepénykét.
A krumplilángos emlékeztet az indiai alooparatha-ra, ami teljes kiõrlésû lisztbõl készül gheevel, só és víz hozzáadásával, ott a töltelék a fõtt, fûszerezett burgonya, ami két vékonyra nyújtott tészta közé kerül. 

Hozzávalók:

krumpli
liszt
  
Elkészítjük a sokoldalú krumplis tésztát: 6 krumplit sózott vízben megfõztem, leszûrtem, összetörtem. Langyosra hûlve utána sóztam, fokozatosan annyi lisztet gyúrtam hozzá, amennyit felvett, tehát ne legyen ragacsos a tészta, hanem rugalmas állagú. Nekem a bõ 1/2 kg krumplihoz kb. 150-180g liszt kellett. A mennyisége függ a liszt fajtájától. Szerintem egy kiló krumplihoz számolva 200-300 glisztet számítsunk.
Rudat formáltam, egyforma kisebb darabokra vágtam. Lisztezett deszkán egyesével vékonyra, kör alakúra nyújtottam és száraz serpenyõben közepestõl picit kisebb gázlángon kisütöttem mindkét oldalukat, ugyanúgy, mint a palacsintát, csak zsiradék nélkül. Itt-ott felfújódott, de ez normális jelenség. Sütés közben idõnként át kellett törölnöm papírkendõvel a serpenyõt, mielõtt a következõ lángost beletettem, hogy ne égjen oda a lehulló liszt.

sütés közben

Egy részét lekentem libazsírral, rákentem házi szilvalekvárt és feltekertem, mint a palacsintát.
Másik felét ghí-vel (tisztított vaj, ennek a zsírtartalma 99,6 %, a legjobb az emberi szervezet számára) kentem át és salátával meg maradék grillezett hússal jóízûen elfogyasztottuk. Errõl nem érkeztem fotót készíteni.






Laktató, gyorsan elkészül és nagyon finom! Leves mellé is adható kenyér helyett. El tudom képzelni fokhagymával és tejfellel, reszelt sajttal megszórva fogyasztani-, mint a lángost. De zaftos húsok mellé is nagyon finom köretként. Darált dióval és darált mákkal, porcukorral szórva nagyszerû desszertet kreálhatunk. Sült zöldségekkel kínálhatjuk vegáknak vagy könnyû nyári harapnivalónak. 

Hani Izemlékek blogjában írta, hogy Heves megyébõl származik és ott nagyon elterjedt a laska készítése. Létezik egy olyan édes változata, amikor a kisült lángost hirtelen megmártják forró vízben, majd megszórják cukros mákkal, feltornyozzák, és palacsintaszerûen feltekerve fogyasztják.

Reformkori konyha gazdája, Petra is lelkesen számolt be Patay: A Tisza-család szakácskönyve  alapján elkészített lángos köretrõl, amit grillezett csirkemellhez és salátához tálalt. Sikeresen. 
1 kg burgonyához egy tojást, 1 teáskanál sót és 25-28 dkg finomlisztet (amennyit felvesz) ajánlott.

Anikónál (Zsanuária blog) pedig tárkonyos-tejszínes tokányhoz készült. Szerinte frissen sült tepertõvel, ropogósra sült hagymakarikákkal és bõven tejfölözve szintén, akár vendégfogadásra is alkalmas. ?Nagyon finom köret, sûrû szaftos, tárkonyos, tejszínes húsételekhez, tokányokhoz, pörköltekhez, paprikásokhoz....most csirkepörkölthöz készítettem, csodás volt.....?- írta blogjában.   
                       
Ötlet Muskátli Büfétõl innen
pompázik a kertben a nõszirom vagy írisz
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu

Folytats a blogon ... vicuska13.blogspot.com/2014/05/paloc-...

sponsored links

Keres?s