Palacsinta napja

2014-03-04

sponsored links




Ma Angliában a palacsinta napja volt. Eddig nem hallottam róla. Láttam hirdetéseket palacsinta evõ versenyekrõl, de nem néztem utána minek köszönhetõek.
Aztán ma reggel, mikor készültünk iskolába, Lukasnak eszébe jutott, hogy enne palacsintát. Hát ez szomorú. Õszintén be kell vallanom, hogy nem tudok palacsintát sütni. Többször próbáltam, de anti tálentum vagyok, igy feladtam. Õszintén nem vagyok nagy rajongója sem.
Szerencsére lehet kapni kész palacsintát, amit csak fel kell melegitenem. Nem szoktam félkész ételeket vásárolni, de ezt ilyenkor behunyt szemmel azért leemelem a polcról....
Mikor fizettem, egy idõs hölgy a kasszánál rámkérdezett, ma van a palacsinta napja? Hát, mondtam, gondolom... aztán itthon gyorsan utána néztem.
Valóban, ma palacsinta nap itt, vagy húshagyó kedd (az angol eredetiben "Shrove Tuesday" , az-az "Gyóntató Kedd") - a húsvét elõtti 41. napra esõ kedd - a nagybõjt elõestéje. Ezen a napon a régebbi idõkben minden keresztény kötelezõ bûnbánatot tartott mielõtt gyónást és feloldozást nyert, innen ered  a ?Gyóntató Kedd? elnevezés. Ez az utolsó lehetõség mindenféle ételek fogyasztására, a bõséges étkezés ugyanis nagyböjtben tilos. Tehát a házban megmaradt tojásokból, vajból, zsírból palacsintát készítettek, ezért ezt a napot Palacsinta Napnak nevezték. (http://www.brody.iif.hu/en/node/230).
Na és ha már palacsinta nap, hát legyen valami különleges. Igy a szégyenszemre készen vásárolt palacsintákat megmelegitettem szépen a mikroban, és leraktam. Egy réteg palacsinta, egy réteg csoki puding, egy réteg palacsinta, egy réteg csokimáz. Felolvasztottam egy tábla étcsoki, kevés vajjal, és egy csipet sóval. 
Igy lett ma mindenki örömére, palacsinta torta....

            


Folytats a blogon ... makviragesmakvirag.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s