Palacsinta mint levesbetét - fridatto

2014-06-02

sponsored links

Hogyan kerül palacsinta a húslevesbe? Nagyon jó kérdés, sokaknak biztosan furcsán hangzik. Néhány évvel ezelõttig még nekem is, hiszen én úgy nõttem fel, hogy a húslevest cérnametélttel, csigatésztával, maximum daragaluskával tudtam elképzelni. Aztán egyszer csak egy étteremben megláttam az étlapon azt a kifejezést, hogy "fridatto leves" és kérdésemre, hogy mit is takar ez pontosan, elmondta a pincér, hogy erõleves palacsintatészta betéttel. Azonnal megrendeltem és nem is bántam meg.


Valamiért azonban az otthoni étkezések során nem honosítottam meg. :) Gondolkodtam az okokon és rájöttem, hogy a magyarázat nagyon egyszerû. Amikor húslevest fõzök, mindig rengeteg zöldséget pakolok bele. Általában tyúkhúslevest készítek, sok hússal, csirkemájjal. Imi a tányérjára ezekbõl szokott szedni de annyit hogy alig fér mellé egy kis lé. A tésztát egyáltalán nem igényli, nagyon ritkán kér bele. Magamnak meg bõven elég, ha kifõzök 1-2 maréknyi cérnametéltet, csigatésztát. Így valahogy eszembe sem jutott még palacsintát sütögetni magamnak.


Anyák napjára viszont egy jó kis marhahúslevet akartam fõzni és ekkor gondoltam arra, hogy 6 személyre már igazán megéri palacsintatésztával bíbelõdni.

Elõzõ nap délután 6 órán keresztül fõztem a levest, egészen addig, amíg a hús szinte szétomlott benne, a zöldségek még a vajnál is puhábbak lettek. Ezeket kiemeltem belõle, a levest leszûrtem és éjszakára lehûtöttem õket.

Másnap Imi apróra vágta a húst és a zöldségeket és tálra rendezte. Én pedig nekiláttam a zöldfûszeres palacsintametélt elkészítésének.


Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 1 dl szódavíz (szénsavmentes ásványvíz)
- 1 nagyobb tojás
- kb. 20 dkg liszt
- fél marék petrezselyem és metélõhagyma vegyesen
- csipetnyi só
- olaj vagy kókuszzsír

A tojást egy tálba ütöttem és a tejjel, szódavízzel egy habverõ segítségével kikevertem. Apránként hozzáadtam a lisztet, sót és csomómentesre dolgoztam. Végül az apróra vágott zöldfûszerek is belekerültek.

Nagy kedvencem a kókuszzsír, errõl fogok még írni. Nemrég fedeztem fel és már elég sok mindenhez ezt használom. Többek között a palacsintasütéshez is. Így tehát a serpenyõt kókuszzsírral kentem meg mielõtt az elsõ adag tésztát beleöntöttem volna, (két palacsintánként szoktam megkenni a serpenyõt egyébként), majd a szokásos módon megsütöttem a palacsintákat.
 

A fenti adagból 8 db palacsinta készült. Ezeket felcsavartam és szélesebb csíkokra vágtam. Lehet kiterítve keskenyebb, rövidebb metélteket is vágni belõle, kinek hogyan tetszik.

A forró levest ízesíthetjük további apróra vágott petrezselyemmel, nálunk ez most elmaradt.


Mindenkinek ízlett ez a levesbetét-verzió, úgyhogy máskor is készítek ilyent. Még Imi is kérte, hogy a legközelebbi marhahúslevest is palacsintatésztával tálaljam. :)


Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2014/06/palacs...

sponsored links

Keres?s