Palacsinta... mindig... minden mennyiségben... soha nem elég

2014-08-08

sponsored links



Én a "szegényes" palacsintát kedvelem, mit kedvelem, imádom.
Ezt most már ennyi évesen határozottan ki merem jelenteni, millió palacsinta elfogyasztása után.
Legutóbb kipróbáltam a bögrés francia palacsintát, ami zenél-sípol-táncol azaz mindent tud, tele van pakolva mindennel, minden földi jóval, ami egy konyhán megtalálható, csak nekem ez túl sok, túl bõséges, szerintem feleslegesen, de ez az én véleményem.
És nem a spórolás miatt, hanem, mert túl tömény, sok.

Élt egyszer egy nagynénink Nono /sokat volt nálunk, szerettük õt, a gyerekeim nevezték el így és rajta ragadt/, aki csodás puha, vékonytésztájú palacsintát tudott sütni, imádtuk, fejenként 15 darabot is le tudtunk nyomni egymás után, alig vártuk mindig, hogy süssön.
Egész nyarakat töltöttünk együtt a balatoni telken, sok-sok éven át, és õ szegénykém mindig bevállalta zokszó nélkül a sütést a legnagyobb nyári forróságban is, nemcsak palacsintát, csodás réteseket is sütött egymás után a gyümölcsérés sorrendje szerint, mindig más-más töltelékkel.
Amikor feljöttünk a vízrõl, az egész napos pancsolás, sütkérezés, úszás után, mint a farkasok úgy vetettük rá magunkat a finomságokra.
A strandos palacsintához hasonlított az övé is, azt is imádtam, jó sokat szerettem enni belõle.
Gõzöm nincs sajnos, hogy keverte be a tésztát, mert réges-rég nem él szegény, amíg még kérdezhettem volna tõle, nos akkor minden más sokkal jobban érdekelt, sokkal fontosabb volt számomra, mint a gasztronómia, akkortájt soha nem gondoltam volna, hogy egyszer fog.



Aztán mostanában egyik nap nézelõdöm a blogokon és: 
Évánál megláttam egy érdekes címet:    palacsinta tej és tojás nélkül.
... na gondoltam, ez érdekes lesz, tej nélkül oké, ott a szóda vagy ásványvíz, de tojás nélkül, na ilyet még nem hallottam, mi tartja össze???.
Azon melegében megsütöttük, finom volt, olyan igazi "szegényes", hasonló a Nonoéhoz, de mégsem egészen, nagyon ízlett, nem volt probléma a sütésével, a forgatásával sem, jól mutatja, hogy egyetlen darab kép nem készült róla, olyan szélsebesen fogyott el, jó, nem is volt olyan sok a 20 dkg lisztbõl a mennyiség.
Nem hagyott nyugodni a dolog, gondoltam kipróbálom mégegyszer, de most teszek hozzá 1 db tojást.

És iiiiigen, megvan az a palacsinta, amit Nono sütött, ízre, állagra, mindenre.
... és puha... és vékony a tésztája... ahogy az emlékeimben él... csodás finom.
Ez az én végleges palacsintatésztám receptje, az unokáim - ha lesznek - ezt fogják nálam megismerni és csak remélni merem, hogy amikor már nem leszek, akkor ugyanígy fognak emlegetni és áldják a nevemet is, hogy milyen finomságokat sütöttem nekik.
Igyekszem majd kitenni magamért.


Végleges palacsintatészta receptem
adag 2 fõre:   /ha itt az egész család, értelemszerûen a duplája kerül bekeverésre/

20 dkg liszt
csipet só
1 ek. cukor
vaníliás cukor
1 tojás
4 ek. olaj
5 dl szóda vagy ásványvíz
1 citrom héja /opcionális/

Egy tálban teljesen simára, csomómentesre keverni, én ezt úgy szoktam, hogy elõször nagyon kevés vízzel keverem, amikor még jó sûrû a tészta, akkor lehet tisztán csomómentesre kavarni és fokozatosan, állandóan keverve hozzáadni a többi vizet.
Letakarva min. 30 perc pihentetés, hogy a lisztszemek jól megduzzadjanak, de nálam már volt többórás pihentetés is, egyáltalán nem árt neki.
Sütéskor a palacsinta sütõt, minden egyes darab sütése elõtt egy kanálka olajjal meghintem, annak ellenére, hogy van a tésztájában már olaj, NEM LESZ TÚL ZSÍROS a tészta, nem kell félni.
És még egy nagyon hasznosat tanultam, amikor egy-egy darab megsül és tálra borítom, az elõzõ tetejére, alufólia darabbal mindig betakarom, hogy a saját gõzében puha maradjon az összes.
/Igazából ez a tojás nélküli változatnál fontos, mert ott ropogós lesz a széle, nálam még letakarva is kicsit az lett, bár ez a kis ropogósság csak még finomabbá, izgalmasabbá tette/
Ennyi !!!
Bármivel tölthetõ, mint a képeken látható is, nutellával, különbözõ lekvárokkal, kakaóval, mazsolás túróval, ki mivel szereti és mi van otthon.
Még üresen egy kis citromlével megcsöpögtetve is csodás. Kipróbáltam.







Folytats a blogon ... zsanuaria.blogspot.com/2014/08/palacs...

sponsored links

Keres?s