Palackba zárt tavasz/nyár

2014-06-07

sponsored links


Az idén valahogy minden korábban érkezett. Nem volt tél, azaz volt, de ha jól emlékszem, egy morcos keddi napra esett, aztán szinte februárban megérkezett a tavasz és néhol már szinte április végén beköszöntött a nyár. A szakemberek ennek nyilván a hátrányait hajlamosak kihangsúlyozni, de a pozitív gondolkodás jegyében én igenis örülök annak, hogy korán jött és hosszasan tartott az eperszezon, vagy hogy már májusban megjelent, sõt néhol már le is érett a korai cseresznye és meggy. De ami talán a legfontosabb, hogy ennek a mediterrán idõjárásnak köszönhetõen bizony minden gyümölcsnek isteni az íze idén, sokkal de sokkal zamatosabbak, mint valaha. Ebbõl egyenesen következik tehát, hogy már így június elején azzal büszkélkedhetem, hogy az eperbõl és meggybõl készült lekvárok is a polcokon sorakoznak, erre azt hiszem eleddig még sosem volt példa.


Marcipános meggylekvár

Hozzávalók:
20 dkg marcipánmassza lereszelve
10 dkg cukor
1 kg meggy (tisztított súly)
1 csomag 3:1 dzsemfix

A meggyet és a cukrot összekeverjük és egy kicsit állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Beletesszük a reszelt marcipánmasszát és botmixerrel pépesítjük. Én hagytam benne egész szemeket is. Ezután hozzáadjuk a dzsemfixet és föltesszük fõni. Forrástól számított 3-5 percig fõzzük, majd sterilizált üvegekbe töltjük. Az üvegeket 5 percig fejre állítjuk, majd jól bebugyolálva hagyjuk teljesen kihûlni. 


Csokis-fûszeres meggylekvár

Hozzávalók:
1 kg meggy
15 dkg cukor
1 csomag dzsemfix
1 rúd vanília kikapart magja
3-4 szem kardamom mozsárban megõrölve
5 dkg 70 %-os étcsokoládé

Ugyanúgy készítjük elõ a meggyet mint az az elõzõnél, csak beletesszük a fûszereket is. Amikor megfõtt a lekvár, belekeverjük az apróra tördelt csokoládét. Ha elolvadt benne a csoki, üvegekbe töltjük, 5 percre fejre állítjuk és jól bebugyolálva hagyjuk kihûlni.


Eperlekvár

Hozzávalók:
2 kg eper (tisztított súly) összevágva
500 g befõzõ cukor
ízlés szerint 1 csokor bazsalikom apróra vágva

Az epret és a befõzõcukrot egy edénybe öntjük és hagyjuk, hogy levet eresszen. Föltesszük fõni és forrástól számított 5-8 perc múlva ellenõrizzük, hogy elég sûrû-e. A végén ízesíthetjük apróra vágott bazsalikommal. Én a felét simán hagytam, a másik felébe került a bazsalikom. 
Sterilizált üvegekbe töltjük, 5 percre fejre állítjuk és jól bebugyolálva hagyjuk kihûlni.

Folytats a blogon ... lelekkonyha.blogspot.com/2014/06/pala...

sponsored links

Keres?s