Pal?c laska (krumplilaska)

2022-11-08

sponsored links

 

 


 
Egym?s ut?n k?t weboldalr?l is szembe j?tt velem a krumplilaska, ?s mivel m?r els? l?t?sra megtetszett, a 2. jel(z?s)re m?r egy?rtelm? volt, hogy ezt nekem is ki kell pr?b?lnom. A kamr?ban l?v? krumpli egy?bk?nt is felhaszn?l?s?rt ki?ltott. Annyi laska lett bel?le, hogy egy 4-5 tag? csal?d is j?llakott volna, legal?bbis szerintem bet?ltve 1 szem?lyre b?ven el?g bel?le 3 darab.
M?r akkor vigyorogtam, amikor ?ssze?llt a t?szta, ?s l?tsz?dott, hogy j?l ny?jthat? ?llag?. Azonnal eszembe jutott im?dott tortilla lapom, amin ?n k?pes lenn?k ?vekig el?lni. :D Amikor a laska a serpeny?ben elkezdett h?lyagosodni, majd m?sik kedvencemhez, az india naanhoz hasonl?an felf?vodott, sz? szerint ujjongtam. Nem tudom, mi ez n?lam, de ?n t?nyleg ?gy tudok ?r?mk?dni az ilyen csudas?goknak, mint egy ovis. :D Sz?val egy?rtelm?nek l?tszott, hogy a lask?val val? tal?lkoz?som is karmikus, ak?rcsak a fent eml?tett m?sik k?t lapos, kerek t?szt?val. :)
?zre a laska szerintem palacsintaszer?, ?s puha, mint az indiai lep?nykeny?r, lehet hajtogatni, tekergetni, nem t?rik, mint a tortilla (ha nem vagyunk el?g gondosak). :)
Mivel tejf?l ?s sajt mindig van itthon, ?n azzal t?lt?ttem meg, ?s egy kis lila hagym?val, tarka borssal bolond?tva ett?k, boldogan h?mm?gve, vigyorogva ?s fittyet h?nyva a k?d?s, p?r?s id?re. :)
K?zben az jutott eszembe, milyen szerencse, hogy olcs?n is lehet ilyen finomakat k?sz?teni, de gyorsan visszasz?vtam, m?g miel?tt kimondtam volna, mert a krumpli az ?ra alapj?n manaps?g nem ?ppen tartozik ebbe a kateg?ri?ba. De legal?bb a liszten k?v?l nincs benne egy?b hozz?val?, ?gy az?rt ez az egyszer? ?tel m?gsem sz?m?t olyan dr?g?nak. ;)

 


Hozz?val?k 14 darabhoz:

50 dkg krumpli (h?mozott mennyis?g; ?n Balatoni r?zsakrumplit haszn?ltam)
20 dkg finomliszt (vagy amennyit felvesz)
1 mk. s?

elk?sz?t?s:
  1. A megh?mozott, kock?kra v?gott krumplit s?s v?zben megf?zz?k, lesz?rj?k, ?s azon meleg?ben ?tt?rj?k. Teljesen kih?tj?k.
  2. Megs?zzuk, ?s (2-3 adagban) hozz?gy?rjuk a lisztet. Akkor j?, ha nem ragad, de nem is t?l lisztes, ?s j?l ny?jthat?.
  3. A krumplit?szt?t k?tfel? vessz?k, rudakk? sodorjuk, majd 7-7 darabra v?gjuk, ?s mindegyiket megg?mb?lygetj?k.
  4. A (kb. 50 g-os) goly?csk?kat enyh?n lisztezett munkalapon kb. 2 mm vastag, 15-17 cm ?tm?r?j? k?rlapokra ny?jtjuk, ?s felhev?tett, zsirad?kmentes serpeny?ben kis-k?zepes l?ngon mindk?t oldalukon h?lyagosra s?tj?k. (Vigy?zat, a laska gyorsan s?l! N?h?ny s?t?s ut?n ?rdemes kit?r?lni a serpeny?be hullt lisztet.)
  5. A kis?t?tt t?sztalapokat t?ny?rra szedj?k, ?s fogyaszt?sig konyharuh?val letakarjuk. Hagyom?nyosan egym?sra tornyozzuk, mik?zben mindegyiket megkenj?k kev?s olvasztott diszn?- vagy kacsazs?rral.
Megjegyz?s:
A pal?c lask?t eredetileg h?zi f?st?lt szalonna kis?t?tt zs?rj?val kenik meg, ?s h?romsz?g alak?ra hajtj?k.
?gy is k?sz?thetj?k, hogy a serpeny?t pici zs?rral beecsetelj?k, ?s azon s?tj?k ki a lask?t. ?n ?gy m?g nem pr?b?ltam, de biztos vagyok benne, hogy nem rontja el.

Tipp:
Megkenhetj?k t?r?val, tejf?llel, halmozhatunk r? pir?tott hagym?t, pir?tott k?poszt?t, de ?desen is ehetj?k ? pl. lekv?rral, cukrozott di?val, m?kkal stb.
?n fokhagym?s tejf?llel kentem meg, ?s lila hagym?t, reszelt sajtot halmoztam r?.

 



Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2022/11/paloc...

sponsored links

Keres?s