Pain paillasse - svájci gyökérkenyér

2017-02-12

sponsored links

Régóta szerettem volna megsütni a gyökérkenyeret, elsõként Nem vagyok mesterszakács receptjét próbáltam ki, de egyszerûsített verzióban. Nagyon ízletes, ropogós héjú kenyerek sültek ki belõle, biztos hogy többször készítem még. 

Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt
3,5 dl kézmeleg víz (kb. 36 fokos)
1 csomag szárított élesztõ (eredetileg 0,6 dkg friss élesztõ)
2 dkg só

A vízben feloldjuk az élesztõt, a liszttel elkeverjük a sót és összeállítjuk a tésztát, dagasztani nem kell. Egy tálba tesszük, fóliával letakarjuk és szobahõmérsékleten 10 órán keresztül hagyjuk kelni. 
Liszttel bõven megszórt felületre borítjuk a tésztát, téglalap alakúra kézzel kinyújtjuk és hajtogatjuk. Fentrõl le, lentrõl fel, balról jobbra és jobbról balra. Hajtogatás után letakarva hagyjuk pihenni egy órán át. Két részre vágjuk a tésztát és két rudat formázunk belõle, majd párszor megtekerjük és még utoljára kb. egy órán át kelesztjük. 
A sütõt elõmelegítjük kb. 220 fokra, a sütõ aljába vízzel teli tûzálló edényt teszünk, majd a tésztarudakat óvatosan ráemeljük egy sütõlapra, és ropogós aranybarnára sütjük a kenyérkéket. 



Folytats a blogon ... konyhavirtuoz.blogspot.com/2017/02/pa...

sponsored links

Keres?s