Pain paillasse - svájci gyökérkenyér
sponsored links
Régóta szerettem volna megsütni a gyökérkenyeret, elsõként Nem vagyok mesterszakács receptjét próbáltam ki, de egyszerûsített verzióban. Nagyon ízletes, ropogós héjú kenyerek sültek ki belõle, biztos hogy többször készítem még.
50 dkg kenyérliszt
3,5 dl kézmeleg víz (kb. 36 fokos)
1 csomag szárított élesztõ (eredetileg 0,6 dkg friss élesztõ)
2 dkg só
A vízben feloldjuk az élesztõt, a liszttel elkeverjük a sót és összeállítjuk a tésztát, dagasztani nem kell. Egy tálba tesszük, fóliával letakarjuk és szobahõmérsékleten 10 órán keresztül hagyjuk kelni.
Liszttel bõven megszórt felületre borítjuk a tésztát, téglalap alakúra kézzel kinyújtjuk és hajtogatjuk. Fentrõl le, lentrõl fel, balról jobbra és jobbról balra. Hajtogatás után letakarva hagyjuk pihenni egy órán át. Két részre vágjuk a tésztát és két rudat formázunk belõle, majd párszor megtekerjük és még utoljára kb. egy órán át kelesztjük.
A sütõt elõmelegítjük kb. 220 fokra, a sütõ aljába vízzel teli tûzálló edényt teszünk, majd a tésztarudakat óvatosan ráemeljük egy sütõlapra, és ropogós aranybarnára sütjük a kenyérkéket.