Pain paillasse, svájci gyökérkenyér teljeskiõrlésû tönkölylisztbõl

2014-03-05

sponsored links







Ez a kenyér eddig kimaradt nálam, elsõsorban azért, mert a család nem szerette a dagasztás nélküli kenyereket, így nem nagyon próbálkoztam vele. Most viszont ez volt a kívánság és így legalább kipróbálhattam végre. Ez a gyors és egyszerû változat, nem a 2 napig készülõ kovászos, arra nem volt idõm, de majd hétvégére azt is be akarom ütemezni. A receptet Lilian blogjából választottam, nálam csak a liszt változott.

Hozzávalók:
0,5 kg liszt (nálam teljeskiõrlésû tönkölyliszt és sima tönkölyliszt keveréke)
4 dl langyos víz
5 gramm szárított élesztõ
12 gramm só
mapraforgómag, szezámmag, fekete szezámmag

Minden hozzávalót betettem egy jó nagy tálba, fakanállal jól elkevertem. Nem kell dagasztani, a tál viszont jó magas legyen, mert megnõ a tészta. Folpackkal lefedtem a tálat, a konyhapulton hagytam kb. 14 óra hosszat, 12-14 órát kell keleszteni, én este kevertem be és másnap reggel sütöttem meg. Egy jó alaposan belisztezett nyújtólapra borítottam, (egyébként nem lehet vele dolgozni) kicsit kilapítottam, majd behajtogattam alõször két oldalról, majd alulról, felülrõl. Ha friss fûszernövényt, vagy olajbogyót, aszalt paradicsomot szeretne valaki használni, azt ilyenkor kell beletenni. Kétfelé osztottam a tésztát, hosszúkásra lapítottam, mint egy bagett, majd többször megcsavartam , ettõl kapja a jellegzetes formáját. Sütõpapírral bélelt tepsire raktam õket és még 1 órát kelsztettem. A sütõt elõmelegítettem 210 fokosra, forró vizet tettem egy edényben a sütõ aljába, és így sütöttem 10 percig, majd levettem a hõfokot 190 fokra és még kb. 20 percet sütöttem, majd rácson hûtöttem. Reggelire készült, tulajdonképpen egszerre majdnem meg is ették, nagyon ízlett mindenkinek, köszönöm a receptet Lilian:)



 Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)

Folytats a blogon ... trollakonyhamban.blogspot.com/2014/03...

sponsored links

Keres?s