Paella marinált csirkével ? spanyol rizses csirke serpenyõben

2014-07-08

sponsored links





Jó régen nem készítettem paellát. Egy idõben hetente az asztalunkra került, mostanában pedig a Tex-Mex-ek túrták ki az étlapról. J 
Van jó néhány paella recept már az oldalon, érdemes körülnézni, ha megtetszett.
Spanyolországban szerettünk bele ebbe a rendkívül ízletes, rizses egytálételbe. A nevét a serpenyõrõl kapta, amiben készül. Itthon is kapni ilyen tálat, nekem két méretben is van, most a kisebbet fogtam be, mert csak 4-6 adagot készítettem. Mi szeretjük újramelegítve is, így gyakran a nagyobbik serpenyõben készítem, ilyenkor 8-10 adagra való készül.

Ehhez az ételhez mindenképpen szükségünk van csirke alaplére, ami lehet maradék tyúkhúsleves is. Nekem most csülök fõzõlé (nem füstölt) volt a fagyasztóban,de nem éreztem  lelkifurdalást, hogy még többféle íz fog találkozni ebben a rizses csirkében.
Szeretem, ha ízletes benne a húsféle, így gyakran elõpácolom. Most egy nagyon egyszerû marinádban pácoltam elõ a darabolt szárnyakat és kockázott csirkemellet:

3 evõkanál olívaolaj
2 evõkanál citrom vagy lime lé
1 teáskanál pirospaprika (én füstös spanyol paprikát használtam Pimenton de la Vera)
1 teáskanál fokhagymapor
? teáskanál frissen õrölt bors
1 teáskanál Himalája só

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

5 csirkeszárny három részre darabolva
1 kisebb egész csirkemell közepes kockákra vágva
? dl olívaolaj
1 fej édes hagyma kockára vágva
3 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 nagy paradicsom héja nélkül kockára vágva
1 csipet sáfrány
3 dl Arborio rizs (én mindig ebbõl készítem, ezt a rizsfajtát kedvelem hozzá a legjobban)
6 dl csirke alaplé (amit a sáfránnyal összeforralunk még használat elõtt)
15 dkg zöldborsó
15 dkg vágott zöldbab

A csirkét fél órán át pácoltam a marinádban, majd a serpenyõben felforrósított olívaolajra dobtam, elõször a szárnyrészeket. Amikor azok már megpirultak, akkor hozzáadtam a csirkemell kockákat és azokat is átpirítottam. Ekkor adtam hozzá a hagymát és a fokhagymát és megdinszteltem a húsokkal együtt. 

Hozzáadtam a paprikát, 1-2 percig pirítottam, majd a paradicsomot és még 1 percig pirítottam. Hozzáadtam a rizst, átkevertem párszor, hogy mindenhol fényes legyen, majd felöntöttem a sáfrányos alaplével. Nálam az alaplé mindig elég sós, így több sózást nem igényel. Ha szükséges, érdemes utána sózni, mert a rizs nem lesz elég ízletes.

Egészen kis lángon 5-6 percig pároltam a rizses csirkét, majd hozzáadtam a borsót és zöldbabot és még 10 percig pároltam. Közben a sütõt elõmelegítettem 180 C fokra és még 5 percig sütõben sütöttem a rizses tálat. Ekkorra egészen beissza a levét, minden zöldség és csirke is megpuhul, úgyhogy azonnal lehet tálalni. 







Mutatós, ízletes, csöppet sem bonyolult étel, amit egyszerû elkészíteni és szerintem kifejezetten könnyû ételnek számít.

Egy ültõ helyünkben megettük, olyan finomra sikerült ? J




Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s