Padlizsánlekvár

2014-08-02

sponsored links

Amikor elõször termesztettem kis termésû padlizsánfajtákat, döbbenten láttam, hogy a megszokott padlizsánbokor méreteit már többszörösen túlhaladva, másfél méter magas összefüggõ padlizsánerdõ alakult ki a kertemben. Következõ meglepetés akkor ért, amikor elkezdte ontani a terméseit, és a megszokott bokronkénti 5-6 padlizsán helyett néhány naponta termett ennyit. Ekkor elkezdtem keresni a kis padlizsánok felhasználási és tartósítási lehetõségeit, lévén, hogy a környékünkön még nem ébredt fel a tudatos vásárlók hada, így nem volt vevõ a rengeteg bio padlizsánra 
Na ekkor készítettem elõször lekvárt a padlizsánból.



 

Padlizsánlekvár

1kg kis padlizsán
500-600g bio nádcukor vagy pálmacukor
400ml víz
10 szem szegfûszeg
1 fahéjrúd
1cm-es tisztított gyömbér vékony szeletekre vágva
1 bio citrom leve és héja

A cukorból a fûszerekkel együtt a kimért vízmennyiséggel szirupot fõzünk. 
A padlizsánokat bõ vízben 10 percig elõfõzzük, és beletesszük a forró szirupba, ahol másnapig állni hagyjuk. Ezt a tartósítási módszert ?húzatásnak? nevezik, és akár 5-7 alkalommal is megismételhetõ. Minél többször ismételjük, annál jobban átitatja a szirup a termést.   Kivesszük a padlizsánokat, a szirupot felforraljuk, valamennyire be is sûrítjük, visszatesszük a padlizsánokat és megint másnapig, állni hagyjuk. Harmadszor is felforraljuk a leszûrt szirupot, beletesszük a padlizsánokat és kis tûzön 10-15 percig fõzzük, belekeverjük a citromlevet, és a lereszelt citromhéjat üvegekbe töltjük, melyeket másnapig száraz dunsztba hagyunk kihûlni.

Ez a lekvár bármilyen zsenge (amelynek még nem barnák a magjai) padlizsánból elkészíthetõ!

A padlizsánból tartósításának másik módja  és egyben kedvencem a gyökérzöldségekkel és dióval töltött kis padlizsánok. Ehhez hasonlót lehet kapni az arab és török élelmiszerboltokban. 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2014/08/02/padl...

sponsored links

Keres?s