PACALPÖRKÖLT...

2014-06-02

sponsored links














Ciki vagy nem ciki, bevallom õszintén: szeretem a pacalt....! Igazi ütõs étel, pont nem az a nõi "nullkalóriás" csemege. Már gyerekkormomban megszerettem, sosem volt tõle viszolygásom, hogy mibõl is készül valójában... Marhabendõ. Elsõ hallásra, sõt sokadik hallásra sem rémisztõ számomra. A hetvenes évek derekán, apukám munkahelyén az "Izzóban", minden hónap elsõ csütörtökén a konyhások összeálltak, és fõztek az üzemi konyhán négyféle ételt, amibõl aztán lehetett válogatni. Volt rántott sertés máj, rántott szelet, pacalpörkölt és marhapörkölt. A köret petrezselymes burgonya és csalamádé. Minden alkalommal megtelt az ebédlõ. Halk zene szólt, az asztalokon piros kockás asztalterítõ díszelgett egy piros szegfû kíséretében. Szocreál stílus, és ez volt a védjegy. Talán ott szerettem meg igazán a pacalt. Gondolom tényleg finom lehetett, ha az én finnyás anyukám leült oda vacsorázni... Otthon Õ is nagyon finoman készítette, jó sok hagyma alappal, vörösborral és babérlevéllel. Tõle tanultam én is, és pont olyan finom mindig, mintha õ csinálta volna... Régen filléres étel volt, manapság pedig már jól megkérik az árát. Csak akkor veszek belõle, ha látom, hogy friss és hófehér.


Hozzávalók: 1 kg friss pacal, 2 nagy fej vöröshagyma, 1-1 paradicsom és paprika, 1 evõkanál sûrített paradicsom, 1 babérlevél, kb. 2 dl testes vörösbor, 1 gerezd fokhagyma, só, õrölt fekete bors, kevés zsír.


A pacalt elõzõ este hideg vízbe áztatjuk, hogy jól kiázzon. Másnap alaposan megpucoljuk, a nem oda illõ hártyákat lehúzzuk a sima oldalán. Vékony csíkokra felvágjuk. A hagymákat nagyon apró kockára felvágjuk és a zsíron, lassan üvegesre pároljuk. Ha megpárolódott, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, a paprikát és a sûrített paradicsomot. Egy kevés vizet öntünk alá, majd megkeverve összepároljuk a pörkölt alapot. Lehúzva tûzrõl rászórunk bõven pirospaprikát és elkeverjük. Hozzáadjuk a felcsíkozott pacalt, fûszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, és a babérlevéllel. Hozzáöntjük a bort, kevés vizet, és lefedve, lassú tûzön legalább 2-3 órát fõzzük. Én kuktában szoktam, így a fõzési idõ a felére is lecsökkenhet. Forrón, fõtt burgonyával tálaljuk. 








Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s