Pacal leves

2014-05-13

sponsored links

Nagyon szeretem a pacal levest. Szerencsére Angliában a magyar vagy román boltokban lehet kapni fagyasztottat és nagy meglepetésemre, múlt héten egy török boltban találtam friss pacalt is.

Persze a friss pacallal több a munka, de szerintem mindent megér. Ha friss pacallal van dolgom, akkor jól megmosom, megpucolom a hártyáktól, és ecetes vizben felteszem fõni. Fõzöm kb. 4o percet, leszûröm, és friss, ecetes vizben ismét odateszem fõni ugyancsak kb 4o percet, majd ismét leszûröm. Be kell vallanom a szaga nem igazán étvágygerjesztõ. Mikor kihûl, vékony csikokra szeletelem.

Ahány ház annyi szokás. Mindenki más receptre esküszik.  Nálunk két variáns vált be. Mindkettõ nagyon finom, izük szinte egyforma, csak elkészitési módjuk más. A hozzávalók mindkét esetben egyformák.

Hozzávalók: 6o dkg pacal, 2 szál murok (sárgarépa), 1 szál petrezselyemgyökér, 5-6 cikk fokhagyma, marhaleveskocka, vagy csont, egy nagyobb savanyú piros paprika (gogos), csipõs paprika, tejföl, tojás, ételizesitõ.

pacal leves

Elkészités 1: a murkot és petrezselymet lereszelem és kevés olajban megdinsztelem. Felöntöm vizzel, hozzáteszek 2 marhaleveskockát, beletöröm a fokhagymát, egészben egy hagymát, melyet utólag kidobok. Mikor a zöldségek félig megfõttek, beleteszem a felvágott pacalt. Ha kell még teszek hozzá ételizesitõt. Apróra vágom a savanyú paprikát és a leveshez adom. Tetszés szerint lehet savanyitani ecettel vagy citrommal. Belevágok egy kevés csipõspaprikát, épp annyit, hogy a levesnek pikáns izt adjon.

Mikor a murok teljesen megfõtt, lezárom, és ha kissé meghûlt, egy tojássárgát elhabarok kb. 2oo ml tejföllel és belecsorgatom.

Elkészités 2: egy csontot odateszek fõni a 2 szál murokkal és petreszelyemmel együtt. Mikor a zöldség félig megfõ hozzáteszem a felvágott pacalt, az összezúzott fokhagymát, apróra vágott savanyú paprikát, csipõs paprikát.  Marhaleveskockával vagy ételizesitõvel izesitem. citrommal vagy ecettel savanyitom ha szükséges.

Amikor a  zöldség megfõtt, kiveszem, turmixolom és visszateszem a levesbe. Behabarom ugyanúgy mint az elsõ receptben.

Tejföllel és savanyú vagy friss csipõspparikával tálalom.






Folytats a blogon ... makviragesmakvirag.cafeblog.hu/2014/0...

sponsored links

Keres?s