P?rizsi cs?k

2023-11-25

sponsored links

 

 


 
A neten tal?ltam r? erre a p?rizsi cs?cs vagy T?tra cs?cs n?ven fut? s?tire, ?s gondoltam, ha valamikor durva csoki?hs?gben szenvedn?k, akkor majd elk?sz?tem. Nem is kellett sokat v?rni a pillanatra. :D
Egy?bk?nt sz?momra ez az ?dess?g mind kin?zetre, mind az elnevez?s?t tekintve, tot?lisan ismeretlen volt, sosem l?ttam ilyet cukr?szd?ban, pedig ?ll?t?lag nagyon ismert. ?gyhogy ann?l ink?bb ki akartam pr?b?lni.
Persze, a fenti elnevez?ssel t?bbf?le recept kering a vil?gh?l?n (linzer vagy ak?r pisk?ta alappal), de amelyiket el?sz?r elk?sz?tettem, azzal t?bb szempontb?l sem voltam megel?gedve. A kr?m kapcs?n az iszony? sok vaj ui. sz?momra elrettent?, m?g ha alapb?l annyira t?m?nynek is kell lennie. Att?l f?ggetlen?l, hogy abszol?t haszn?lhat? volt az a bizonyos els? kr?m, ?n m?gis sz?vesebben hozakodtam volna el? egy olyan v?ltozattal, ami kapcs?n egy hangy?nyival kisebb lelkifurdal?sunk lesz a bekebelezett vajmennyis?get tekintve. ?gy h?t saj?t magam fund?ltam ki egy olyan p?rizsi kr?met, amiben a hozz?val?k ar?nya sz?momra szimpatikusabb. :) A kor?bbib?l pedig a n?lunk dolgoz? k?m?vesbrig?dnak gy?rtottam hasonl? desszertet. Szerencs?re, ?k ? a kem?ny munka ut?n ? nem sz?gyenkeztek annyi vajat maguk?v? tenni. :D
Az ?n p?rizsi cs?csom sz?nd?kosan nem lett olyan magasra tornyozott, mert m?g ez a j?val kevesebb vajjal k?sz?lt kr?m is el?g massz?v, sz?val szerintem a t?sztakorongokra kisebb mennyis?g is b?ven elegend? bel?le. S?t, az alacsonys?ga ?s a form?ja miatt is ink?bb cs?knak neveztem el. Plusz, ?n nem m?rt?ztattam meg ?ket teljesen a csokiban, mert szerettem volna, ha a kr?m sz?p mint?zata nem t?nne el a bevonat alatt.
A csokiim?d?kat ezzel a s?tem?nnyel levehetj?k a l?bukr?l. ;) ?n is ?gy j?rtam vele, ez?rt most 4 helyett 6 fot? ker?lt a bejegyz?sbe? bocsesz! :D

 

 

Hozz?val?k 47 darabhoz:

a p?rizsi kr?mhez:
10 dkg ?tcsokol?d? (az eny?m 56%-os)
10 dkg mogyor?kr?m (pl. Nutoka ? Aldi)
2,5 dl habtejsz?n
6 dkg krist?lycukor
1,5 dkg holland kaka?por
1 van?liar?d (vagy 2 cs. van?li?s cukor, de akkor cs?kkents?k a krist?lycukor mennyis?g?t)
6 dkg vaj

a t?szt?hoz:
10 dkg finomliszt
5 dkg dar?lt mogyor? vagy mandula
8 dkg vaj
5 dkg krist?lycukor
? mk. s?t?por
egy kis csipet s?
1 toj?ss?rg?ja

a bevon?shoz:
12 dkg tej- ?s ?tcsokol?d? vegyesen (n?lam 2/3:1/3 ar?nyban a tejcsoki jav?ra)
1 dkg k?kuszzs?r

elk?sz?t?s:
  1. A kr?mhez a cukrot l?basba sz?rjuk, hozz?adjuk a van?lia kikapart magjait, ?s fel?ntj?k a tejsz?nnel. Forr?st?l sz?m?tva, gyakori kever?s mellett, k?zepes l?ngon kb. 5 percig f?zz?k.
  2. A kis darabokra v?gott csokol?d?t, a puha vajjal ?s az ?tszit?lt kaka?porral egy?tt f?m t?lba tessz?k, ?s r??ntj?k a forr? ?des tejsz?nt. N?h?ny m?sodpercig ?llni hagyjuk, majd csom?mentesre keverj?k. Ha langyosra h?lt, beledolgozzuk a mogyor?kr?met. Folpackkal lefedve, 2-3 ?r?ra h?t?be tessz?k.
  3. K?zben a t?szt?hoz a dar?lt mogyor?val, cukorral, s?val, s?t?porral vegy?tett lisztet elmorzsoljuk a felkock?zott, hideg vajjal, majd a toj?ss?rg?j?t is hozz?adva, sima fel?let? t?szt?v? gy?rjuk. Folpackba csomagolva, 1 ?r?ra h?t?be tessz?k. (?n r?gt?n kiny?jtottam, kiszaggattam, ?s deszk?ra sorakoztatva tettem be a h?t?be.)
  4. A leh?t?tt t?szt?t kiss? ?tgy?rjuk, majd lisztezett fel?leten 3 mm v?kony k?rlapra ny?jtjuk, ?s 3-4 cm ?tm?r?j? pog?csaszaggat?val k?r?ket sz?runk ki bel?le. (Nekem 3,5 cm-es kisz?r?val 47 db lett.)
  5. A k?rlapocsk?kat s?t?pap?rral b?lelt tepsire sorakoztatjuk, ?s el?meleg?tett s?t?ben vil?gos sz?n?re s?tj?k. Tortar?csra szedve hagyjuk kih?lni.
  6. A bevon?shoz a k?tf?le csokol?d?t a k?kuszzs?rral f?m t?lba tessz?k, ?s v?zg?z f?l?tt felolvasztjuk.
  7. A linzerekre kev?s olvasztott csokol?d?t p?ttyint?nk, k?rk?r?sen kiss? elkenj?k rajtuk, ?s h?t?be t?ve hagyjuk megdermedni.
  8. A csokol?d?kr?met robotg?ppel magas fokozaton habosra kavarjuk, majd csillagcs?vel ell?tott habzs?kba t?ltj?k, ?s kis tornyokat nyomunk bel?le a csokis linzerkarik?kra. A s?tiket 2 kisebb deszk?ra rendezz?k, ?s 1-2 ?r?ra m?lyh?t?be tessz?k.
  9. A linzereket kivessz?k a fagyaszt?b?l (egyszerre csak a fel?t), ?s gyors mozdulatokkal, de ?vatosan ?pp csak belem?rtjuk a csokol?d?ba. A f?l?sleget hagyjuk lecsorogni. (Ha k?zben visszadermedne a csoki, meleg?ts?k ?jra.)
  10. A tetej?ket cukorgy?ngy?kkel d?sz?tj?k, majd deszk?ra sorakoztatjuk, ?s h?t?be t?ve hagyjuk megdermedni. A k?sz s?tem?nyeket k?n?l?t?lra rendezz?k.
s?t?si h?fok: 180?C
s?t?si m?d: alul-fel?l s?t?s
s?t?si id?: kb. 10 perc

Megjegyz?s:

Nekem kimaradt egy kis kr?m, a pici t?sztakorongokra a nagyobb m?ret? csillagcs?b?l ui. nem lett volna sz?p csigavonalban feltornyozni a kr?met. Aki viszont a magasabbra cs?csoz?s ?rdek?ben az ?sszes kr?met fel szeretn? haszn?lni, az dolgozzon kisebb ?tm?r?j? csillag- vagy sima cs?vel. De az is j? megold?s, ha kicsivel t?bb t?szt?t s?tt?k. ;)

 


 





Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2023/11/pariz...

sponsored links

Keres?s