Osztrák kenyér

2014-07-05

sponsored links

Aminek neve a liszt származási helyére utal pontosan.
Merthogy esküvõ (ó igen, volt ilyen is, ezért is tûntem el jobbára, és majd még fogok is róla mesélni!) után Ausztriába utaztunk egy hétre, és én nagyon szeretek az apróbb (vagy épp nagyobb, ha a sólámpára gondolok) szuvenírek mellett nyaraláskor a helyi élelmiszerekbõl (fûszer, sajt, liszt, felvágott, stb.) is beszerezni egy kisebb kóstolót. Hát így hoztuk haza most egy zacskó Rauch Brotmehlt, ami a csomagolás alapján épp kenyérnek készült. (o;
Most direkt a legegyszerûbb módon szerettem volna megsütni, hogy a liszt íze igazán érvényesüljön.
Egy csomag élesztõt elkevertem 3 dl vízzel és egy tk cukorral, majd a legkisebb hõfokra (kb. 50C) állított sütõben felfuttattam. A keverõtálba kimértem 0,5 kg lisztet, 1 ek sót és 2,5 dkg vajat, majd hozzáöntöttem a felfuttatott élesztõt és kidagasztottam. És akkor most ezzel a kenyérrel fel is avattam Keverkét is, az új konyhai rabszolgámat, akit nászajándékba kaptunk. (illetve a nászajándékokból kaptam, de ugyanaz). (o;
Kelesztettem kb. egy órát a langymeleg sütõben, majd újra átgyúrtam, formáztam, kicsit kelesztettem még az asztalon (amíg a sütõ fel nem fûtött 220 fokra), majd egy kis tálka vízzel együtt betettem a sütõbe (alufóliát tettem a tetejére, de csak mert a sütõm igényli...). 20 percig nagy hõfokon, majd még 40 percig 180 fokra mérsékelten sütöttem sütõpapírral bélelt kerámiatálban.
Most végre volt türelmem és csak hidegen szegtem meg. A színe sötét (ezt írták a csomagolásra is), illata igazán finom kenyérillat, állagra tömörebb, sûrûbb, de nem nedves, ízre pedig intenzív, kicsit savanykás kenyéríz. Megérte hazacipelni. (o;

Folytats a blogon ... www.morumotto.hu/2014/07/osztrak-keny...

sponsored links

Keres?s