Osterpinze (húsvéti kalács)

2014-04-18

sponsored links










Az Osterpinze Ausztriában a tradicionális húsvéti kenyér. Eredetileg olasz karácsonyi étel volt, melyet az osztrákok tettek húsvéti csemegévé. Húsvéti szokás fõleg a katolikusok körében, hogy húsvét vasárnapján ezt az édes kenyeret, néhány tojás és egy darab sonka kíséretében megáldatják a pappal, majd a család minden tagja eszik mindegyikbõl, mert a megáldott étel állítólag szerencsét hoz. Jellegzetessége, hogy a tésztán 3 metszést kell ejteni, ez a Szentháromságot jelképezi és elmaradhatatlan róla a jégcukor is. Én most az alap receptet használtam, de lehet bele tenni még különbözõ fûszereket, pl.: ánizst, szerecsendiót, szegfûborsot és mazsolát is. Nagyon finom, csábítóan puha és könnyû tésztája van, amely kellemesen édeskés, jól passzol a sonka és a torma mellé, de reggelire is fogyaszthatjuk vajjal és lekvárral.

Elkészítési idõ: 90 perc

Hozzávalók:
10 db-hoz 

25 dkg liszt
5 dkg porcukor
1,5 dl tej
2 dkg friss élesztõ
5 dkg puha vaj
2 tojás
1 ek rum
1/2 citrom reszelt héja
1/2 tk vanília kivonat
csipet só

tetejére:

jégcukor








Elkészítése:

  1. A tejet meglangyosítjuk, a porcukorból elveszünk 1 evõkanálnyit, belekeverjük, az élesztõt hozzámorzsoljuk, felfuttatjuk.
  2. A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat, vaníliakivonatot.
  3. Az egyik tojás sárgáját félretesszük a tészta tetejének megkenéséhez, a másik egész tojást, a tojásfehérjét és a rumot egy tálkába tesszük,enyhén felverjük. 
  4. A felfutott élesztõt a liszt közepébe öntjük, robotgép dagasztó spiráljával elkezdjük dagasztani, hozzáadjuk a puha vajat, majd a rummal elkevert tojást.
  5. 10-12 perc alatt szép fényes tésztává dolgozzuk, lágy, puha tésztát kell kapnunk.
  6. Meleg helyen 40-50 perc alatt duplájára kelesztjük.
  7. A megkelt tésztát lisztes felületen kissé átgyúrjuk, 10 egyenlõ részre osztjuk, minden darabból gömböket formálunk, sütõpapíros tepsire rakosgatjuk, nagyobb távolságot hagyva közöttük, mert sütéskor megnõnek.
  8. A félretett tojássárgájával megkenjük és egy éles, tiszta ollóval Y alakot vágunk mélyen a tetejébe.
  9. Megszórjuk jégcukorral.
  10. 180 C-os sütõben kb 20-25 perc alatt készre sütjük. Rácson hagyjuk kihûlni.











Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2014/04/ost...

sponsored links

Keres?s