Orosz rozskenyér

2014-05-07

sponsored links

Az orosz rozskenyér kellemes édeskés íze a hozzáadott árpa malátának köszönhetõ. 

Miután a rozs sikértartalma alacsonyabb a búzáénál nem annyira dagad meg a belõle készített kenyér, így a rozslisztbõl készült kenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztbõl készült kenyereknél. A rozskenyér többnyire fele-fele vagy  egynegyed arányban búzaliszt hozzáadásával készül.

Mindamellett hogy a rozskenyér különleges, erõteljes ízével a levesek, halételek elengedhetetlen kísérõje, az egyik legfinomabb kenyérféle a rozs kimagasló élettani hatásokkal rendelkezik:

  • B1-vitamint, kalciumot, niacint, fehérjét, keményítõt, rostot, szerves sót, szacharint, nitrogént, kazeint és foszfátot tartalmaz.
  •  Magas élelmi-rost tartalma miatt rendszeres fogyasztása javítja bélmûködésünket,
  •  Enyhíti a székrekedést, az aranyérben szenvedõk panaszait és csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Tartalmaz foszfort, fluort, vasat, kovasavat, B vitaminokat, sok káliumot.

A rozs serkentõleg hat a májra, megszünteti a pangó folyamatokat benne,  erõt ad, növeli az izmokat, különösen a fizikai munkát végzõknek, sportolóknak ajánlott.

rozskenyérkis02.jpg

Hozzávalók 2 kenyérhez

450 g teljes kiõrlésû  rozsliszt

250 g teljes kiõrlésû búzaliszt

4 evõkanál árpa maláta szirup 

4 evõkanál olvasztott vaj

400 ml-es meleg víz

fél élesztõ, vagy egy csomag szárított élesztõ

1 teáskanál gyömbérpor

1 teáskanál õrölt koriander

1 teáskanál köménymag (lehet õrölt is)

1 teáskanál só

Egy deci meleg vízben simára keverjük az élesztõt és a maláta szirupot.

A dagasztógép táljába szitáljuk a liszteket és a fûszereket, a közepébe egy mélyedést alakítunk ki és ebbe öntjük az élesztõs, malátás vizet.  Több részletben adagoljuk a bekeverés folyamatában a vizet. Hogy mennyi víz szükséges a kenyérhez mindig a liszttõl Függ, hogy milyen finomságúra van õrölve és milyen a minõsége. Sose ijedjünk meg ha nedvesnek találjuk a tésztát, ilyenkor adhatunk hozza a receptben elõírt mennyiségen felül lisztet, illetve megkockáztathatjuk, hogy egy Kicsit ragacsos állagú kenyerünk lesz belõle. A rozstészta amúgy is ragacsos! - ez azt jelenti odaragad a kezünkhöz, és a felületet is jól lisztezzük be amelyen dagasztjuk.

Amikor összeállt a tészta, kivesszük a tálból, és 10 percig Kézzel dagasztjuk tovább, amikor egyenletes rugalmas a tésztánk, simára formázva visszatesszük a tálba, letakarjuk egy nedves ruhával és meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni.

Kapcsoljuk egy sütõt és hagyjuk 200 fokosra felmelegedni.

A megkelt tésztát két részre osztjuk, és szépen megformázzuk. Ilyenkor már nem szoktam nagyon összegyúrni, inkább maradjon benne minél több levegõ, vagyis ne gyömöszöljük túlságosan. Hosszúkás kivajazott sütõformákba helyezzük és még kb 30 percet kelesztjük. Amikor megkelt, betesszük az elõmelegített sütõbe és kb 45 percig sütjük. Az utolsó 5-10 percben ki szoktam venni a formából, hogy a héja alulról is finom ropogósra süljön!

rozskenyérkis01.jpg

Rácsra téve hagyjuk kihûlni!

Ajánlom mielõtt megkóstoljuk, szagoljuk meg a kenyeret, szívjuk be jó mélyen az illatát. Már ez is valamilyen fenséges Élmény!

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2014/05/07/oros...

sponsored links

Keres?s