Orosz fekete kenyér

2011-08-18

sponsored links


Hû, hogy én mennyit kerestem egy jó orosz fekete kenyér receptet! Hónapokig böngésztem az orosz gasztro oldalakat, de alig-alig találtam és azok egyike sem volt szimpatikus. Persze azt, hogy milyen is az eredeti kenyér nem tudom megmondani, sajnos nincs viszonyítási alapom, egyszerûen csak egy jónak tûnõ recept után kutattam. Ugyan gimis koromban Leningrádban voltunk egyszer osztálykirándulni, és rémlik, hogy a szállodában kaptunk is talán egy féltéglára emlékeztetõ fekete kenyeret, de akkoriban már maga a látvány is elég volt, hogy ne kóstoljuk meg.
Néhány hete végül találtam egy oldalt, ahol egész jó kis recept jött velem szembe. Pár napja aztán nekiláttam. Míg dolgozott a gép, beugrott, hogy talán a nagy kenyeres könyvemben (Szakácskönyv kenyérsütõgépekhez) is van egy gépi recept. És mit ád ég, ugyanaz volt benne. Hihi, az orosz bloggerina is azt használta...
Magán a recepten nem sokat változtattam, sõt tulajdonképpen semmit, csak kovászt adtam hozzá és az élesztõt csökkentettem egy kicsit.
Az illata csodás volt míg sült. Alig vártam, hogy meghûljön és kóstolni lehessen. Levágtam a kenyér sarkát, letörtem egy falatot, kóstolgattam, ízlelgettem és azt mondtam, hogy hát...Nagyon összetett ízû kenyér, furcsa volt elsõ kóstolásra. Egyszerre kesernyés a kávé és a kakaó miatt, édeskés a melasz miatt, savanykás a kovász okán és fûszeres a koriandertõl és a köménytõl. Azért letörtem még egy falatot és mentem tovább a dolgomra. Egyszer csak azt vettem észre, hogy már a sokadik falatért megyek, a kenyér sarka már el is fogyott, muszáj egy szeletet is levágnom. A hát-ból hû lett!

Hozzávalók: ...

Folytats a blogon ... limarapeksege.blogspot.com/2011/08/or...

sponsored links

Keres?s