Orgonaszörp készítése tartósítószer nélkül...

2014-04-18

sponsored links

A neten többfelé is olvasgattam már az orgonaszörprõl, de magam még eddig nem készítettem, és nem is ittam. Már nagyon vártam az idei orgonaszezont, hogy kipróbálhassam. Hála a korai tavasznak, idén elõbb nyílott az orgona, mint általában. 



Megszedtem belõle két bevásárlószatyrot, majd nekiálltam lecsipegetni róla a virágokat, mert a szörpbe csak a virág kell, semmi zöld, semmi szár. Az egyik szatyornyi orgonából ez a fõzött szörp készült, a másikból pedig egy fõzés nélküli eljárással, majdnem teljesen víz nélkül készült orgonaszirup, de az majd egy másik poszt lesz.

Az orgona nevének kanyargós története van. Latin neve (Syringa) a görög syrinx szóból ered, ami csövet, sípot jelent. A görög mitológia szerint Syrinx nimfa, Pán, a kecskelábú és kecskeszarvú pásztoristen elõl menekülve, ijedtében karcsú nádszállá változott. A rettegett hangú Pán (aki puszta hangjával egész hadseregeket volt képes vakrémületbe - pánikba - kergetni) ebbõl a nádszálból készítette közismert sípsorát. Fõleg a tavaszi nedvbõség idején hasonló sípokat lehet fabrikálni az orgona vesszõibõl is. Valószínûleg innen származik - némi áttételezéssel - a magyar orgona név, amely a templomi hangszer sípjaira utal.

A név elég lassan nyert polgárjogot, mert Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály az 1807-ben megjelent Magyar Fûvészkönyben még lilának nevezte a mai orgonát - a francia elnevezése (lilas) után -, de ez a névhonosítás nem bizonyult eredményesnek. Bármilyen furcsa, az orgona hazánkban nem õshonos növény. Valószínûleg a Balkán-félszigetrõl származik, és onnan került Törökországba. Csak a 16. században figyeltek fel rá az ott járó kutatók; a szultán udvarából hozott orgona elõször 1589-ben virágzott Busbecq követ bécsi kertjében. Erõsen õrizhették a szép virágú cserjét, mert csak sokára vált ismertté. Igazi "virágkorát" a biedermeier korban élte, amikor számos faja, fajtája és kultúrváltozata egy kertbõl se hiányozhatott. Mostanában, amikor hajlamosak vagyunk a régi divatok felelevenítésére, talán az orgona iránti nosztalgiánk is felébred.

Hozzávalók az orgonaszörphöz:
- 1.3 liter víz
- 1 kg kristálycukor
- egy nagy szatyor orgona lecsipegetett virágjai
- egy citrom leve, vagy egy kevéske citromsav

Orgonaszörp elkészítése:
Az interneten sokféle recept létezik, de ezeknek szinte mindegyikében magát a virágot is fõzik a vízzel együtt. Ennek köszönhetõn a szép színért felelõs részecskék károsodnak, és szörp sárgás színû lesz. Én nem vagyok híve a hosszas fõzésnek, és azt szerettem volna, ha az orgona természetes színe visszaköszön a szörpben, ezért másképp készítettem.

Egy lábasba öntsük össze az adott mennyiségû vizet és cukrot. Tegyük tûzre, és fõzzünk belõle szirupot. Ha kész, vegyük le a tûzrõl, és adjuk hozzá a citromlevet vagy a citromsavat (én citromsavat használtam), majd jól keverjük el. Öntsük bele a virágokat, majd anélkül, hogy elkevernénk, fedjük le fedõvel. A többi recept szerint a virággal is fõzik, én nem tettem. Hagytam állni egy egész napot, majd másnap hidegen leszûrtem, és üvegekbe töltöttem. Az íze is nagyon jó, de a színe egyenesen varázslatos lett... :-)

A citromsav (vagy citromlé) pedig azért kell bele, mert az segít kioldani a szirmokból a színanyagokat. És tényleg fontos, hogy miután levettük a tûzrõl, és már a virágok is benne vannak, többé már ne forraljuk fel, mert el fogja veszíteni a színét. Ezt jól megtanultam, miután tavaly a szép lilának induló levendulaszörpöm szûrés után felforraltam, és kisárgult. :-( Szóval nem kell agyonforralni...

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/04/orgon...

sponsored links

Keres?s