Ordás pite ribizlivel
sponsored links
Ribizli szezon van, és ilyenkor legalább egy ribizlis süteményt illik készíteni. Az összes ribizlit fagyasztóba pakoltam, télen nagyszerû vitaminforrás lesz (a többi bogyós gyümölccsel együtt), egy keveset pedig félretettem ehhez a nagyszerû ordás süteményhez. Sokkal praktikusabb, ha a gyümölcsöt a krémhez kavarjuk, és úgy sütjük meg, de én inkább nyersen szerettem volna neki helyet adni, ezért a tetejére szórtam. Így szebb, vitamindúsabb, viszont legurulhat, ha nem vigyázunk :)
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 tasak szárított élesztõ (7 g), 1 dl tej, csipetnyi só
A töltelékhez: 70 dkg orda, 15-20 dkg cukor (az orda édességétõl függõen), 4 tojás, 1 citrom reszelt héja, 2-3 evõkanál citromlé, 1 teáskanál vanília aroma
Továbbá: 10-15 dkg piros ribizli, 2 evõkanál zsemlemorzsa
Elkészítése:
- Összekavarjuk a lisztet az élesztõvel, a cukorral, meg a sóval. Ezután a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrjuk. A tésztát fóliába csomagolva hûtõszekrényben 1 órát pihentetjük.
- Az ordát kikavarjuk a tojássárgával, a cukorral, a citromhéjjal, kevés citromlével, meg a vaníliával.
- Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, és 2 evõkanáknyit az ordás krémhez kavarunk, hogy picit fellazítsuk. Ezután óvatosan, adagonként beleforgatjuk a maradék tojáshabot.
- A tésztából kb 20 dekányit félreteszünk, a többit lisztezett felületen téglalap alakúra nyútjuk.
- Közepes méretû tepsieb simítjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, és egyenletesen rásimítjuk a krémet.
- A félretett tésztából diónyi nagyságú gömböket formázunk, és arányos eloszlatjuk a tölteléken.
- 200 fokos sütõben addig sütjük, amíg a teteje enyhén megpirul.
- Megmossuk a ribizlit, száráról leszedegetjük, és a sütemény tetejére szórjuk.
- Négyzetekre vágva tálaljuk, langyosan is nagyon finom!