Olívás-zöldfûszeres Focaccia

2014-08-17

sponsored links

Vasárnap reggel ki nem szeret a friss kenyér illatára ébredni. Nincs is finomabb annál, mikor az az utánozhatatlan illat belengi a lakást. Fõleg ha a fûszerek és a zöld olívabogyó még meg is bolondítja azt. Teljes olasz lázban égek, jövõhéten 20 év után újra láthatom a tengert, és elõször mutathatom meg a fiamnak is, aki még életében nem láthatta azt. Ez a kenyér is már ennek a láznak a hevében készült.

Hozzávalók: 25 dkg liszt, só, 3 tk olasz fûszer (bazsalikom, oregáno, kakukkfû, fokhagyma, rozmaring, majoranna) de lehet már kész fûszert is használni, ahogy én tettem ezúttal. A kamrajava.hu webáruhában vásároltam a toscan fûszerkeveréket, amit majdnem mindenbe szórok manapság.
2 dkg élesztõ, 1/2 tk cukor, 250 ml meleg víz, 3 el olívaolaj, 1 tasakos zöld olívabogyó (magnélküli), 3 ek fokhagymás vaj.
A lisztet a fûszerekkel és a sóval elkeverem. Hozzáadom az olíva olajat. A meleg vízbe elkeverem a cukrot és belemorzsolom az élesztõt. kb. 10 perc elteltével hozzákeverem a lisztes keverékhez és sima tésztát gyúrok belõle. Letakarva, meleg helyen 30 percig pihentetem. 
Eközben az olívákat negyedelem és felezem. Ha megkelt a tészta belegyúrom õket. Majd a tésztát 4 részre veszem. Mindegyikbõl kis gombócokat formázok, amiket a tenyeremmel lapítok le. Ismét pihentetem, de ezúttal csak 10 percig. 
Végül az ujjaimmal göröngyöket nyomkodok a tésztába és elõmelegített sütõben 180 fokon 20 percig sütöm. Miután megsült, fokhagymás vajjal megkenem és további 5-10 percre aranybarnára sütöm. 



Folytats a blogon ... danadiskitchen.blogspot.com/2014/08/o...

sponsored links

Keres?s