Olívás-sajtos croissant
sponsored links
2 dl tejföl
2 dl tej
2 egész tojás
2 dl tej
2 egész tojás
70 dkg liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
Töltelékhez:
25 dkg
margarin
20 dkg
reszelt trappista sajt
10 dkg
zöld olajbogyó apróra vágva
Lekenéshez:
1 tojás
A tészta hozzávalóit összeállítjuk, és alaposan kidagasztjuk. Lehet természetesen a kenyérsütõgép dagasztófunkcióját is használni. A tésztát egy tálba tesszük, folpackot teszünk rá és egy órára mehet a hûtõbe. Ugyanekkor a 25 dkg margarint betesszük a fagyasztóba, mert így sokkal könnyebb lesz reszelni.
A megkelt
tésztát kivesszük a hûtõbõl 1 óra után, majd átdolgozzuk és 9 egyforma gombócra
szedjük.
A gombócokat
kör alakúra nyújtjuk. Kikészítjük az apróra vágott olajbogyót, a reszelt
sajtot és a fagyasztóból kivett margarint, amihez majd nagylyukú reszelõre
is szükségünk lesz.
Kinyújtjuk az
elsõ tésztát nagyjából kör alakúra. Majd szórunk rá olajbogyót, sajtot és
reszelünk rá margarint. Jöhet rá a következõ réteg kör alakúra nyújtott
tészta. Mindegyik réteget ugyanígy elkészítjük, majd rátesszük az utolsó
tésztakört.
Nyújtófával
óriási kör alakúra nyújtjuk. Éles késsel vagy pizzavágóval 16 részre
vágjuk.
A tészták végét
kb. 2 cm hosszan bevágjuk, hogy feltekerésnél kicsit be tudjuk hajlítani.A
kifliket sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd hagyjuk duplájára kelni. Ez
kb. 1 óra lesz. Amikor megkeltek, enyhén felvert tojással megkenjük és 170
fokra elõmelegített sütõbe tesszük és 25 perc alatt megsütjük.
A recept Kreatív konyha oldaláról származik, a
fázisképek már sajátjaim.
További fetás-olívás receptemet (muffinok) pedig
itt találhatjátok.