Olívás, fûszeres ausztrál kenyér (tej- és élesztõmentes)

2014-08-02

sponsored links

Igazi gyors kenyér, nem igényel kelesztés, tetszés szerint fûszerezhetõ, süthetõ hagyományos vekni formára, de akár a képen látható szépséges formára is.


OLÍVÁS, FÛSZERES AUSZTRÁL KENYÉR

500 g liszt (tönköly fehér)
12 g só (természetes, nem finomított)
1 evõkanál olívaolaj (extra szûz)
1 csomag sütõpor (foszfátmentes)
3 dl víz
2 cm friss chili (lehet pehely is)
80 g zöld olívabogyó
1 mokkáskanál oregánó
1 gerezd fokhagyma

1. egy tálkába reszeljük le a fokhagymát, szeljük hozzá apróra a chilit, majd csipet sóval és az olajjal keverjük össze (így jobban kioldódnak az ízek)
2. keverõedénybe mérjük ki a lisztet, keverjük el benne az oregánót, a sót és a sütõport, majd képezzünk egy mélyedést a közepébe, amibe öntsük bele a vizet, majd a vízbe az olajos, fokhagymás keveréket
3. kanállal keverjük össze alaposan, majd gyúrjunk enyhén ragadós, lágy tésztát
4. tegyük a tésztát lisztezett felületre, majd kézzel lapítsuk 1-2 cm magas koronggá
5. szórjuk a tésztakorongra felületére egyenletesen elosztva az apróra darabolt olívabogyót, kissé nyomkodjuk a tésztába, majd hajtsuk be a tészta szélét a közepe felé úgy, hogy középen összecsípve egy nagy gombócot kapjunk
6. fordítsuk meg a gombócot (alul legyen az összecsípett rész), majd kissé nyomkodjuk le a magasságát és egy fakanál segítségével formázzuk meg a szeleteket (ne vágjuk el a tésztát, de határozottan nyomjuk a fakanalat, hogy sütés után is maradjanak meg a szépen a szeletek közötti rések)
7. 180 fokon süssük aranybarnára 40-45 perc alatt

Praktikák:
- süthetõ hagyományos vekni alakban, szeletekre törhetõ formában, tetszés szerint
- készíthetõ friss, vagy szárított fûszernövényekkel, magvakkal


Napi útmutató: "A keresés öröméért keress, ne a megtalálásáért..." J. L. Borges

Folytats a blogon ... www.receptmuves.hu/2014/08/olivas-fus...

sponsored links

Keres?s