Olívás csavart kenyér, aszalt paradicsommal
sponsored links
Az ünnepre való tekintettel, egy ízletes, mediterrán jellegû, kenyér receptjét hoztam.
A tésztájába fekete olívabogyót és olívaolajban eltett, napon szárított paradicsomot tettem, ettõl nagyon különleges és finom lett.
Ropogós héj, puha, olíva és paradicsom darabokkal tarkított, foszlós bél jellemzi. Kitûnõ kísérõje egy szaftos, húsos ragunak, vagy akár egy csípõs lecsónak, csak úgy törni belõle és mártogatni vele.
Olívás csavart kenyér, aszalt paradicsommal
Hozzávalók:
40 dkg kenyérliszt BL 80
2 dkg élesztõ vagy 2 kiskanál szárított
250 ml langyos víz
1 kiskanál cukor
1 teáskanál só
8-10 szem fekete, vagy zöld olívabogyó
6-8 db olívaolajban eltett, napon szárított paradicsom
Elkészítés:
Az olívabogyót és a paradicsomot apróbb kockára vágjuk.
Az élesztõt feloldjuk egy kevés vízben. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót és a feloldott élesztõt, majd a langyos vízzel ruganyos tésztává gyúrjuk. Mikor a tészta nagyjából összeállt, hozzádolgozzuk a felaprított olívabogyót és az aszalt paradicsomot és jól kidolgozzuk a tésztát. Nem baj ha egy kevés olívaolaj is belekerül a paradicsommal.
Miután bedagasztottuk, a tálban hagyjuk, tetejét enyhén meglisztezzük és letakarva 30 percig kelesztjük.
Mikor duplájára kelt a tészta, lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk, majd ismét pihentetjük pár percig.
A sütõt közben elõmelegítjük 220 fokra.
A tésztát a kezünkkel nagyjából kilapítjuk, a két szélét 2-2 centire behajtjuk, majd feltekerjük és párszor megsodorjuk, majd kétszer megcsavarjuk, mint mikor az ember a vizes ruhát csavarja.
Sütõpapírral bélelt tepsibe helyezzük egy leheletnyi lisztet szórva alá és a tetejére is.
Behelyezzük a forró sütõbe és 220 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Miután megsült, még forrón spricceljük meg egy kevés vízzel.
Olívás csavart kenyér, aszalt paradicsommal
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal
Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos)
Kölesfelfújt dióval és aszalt szilvával
Bagett a legegyszerûbb kenyértésztából
Aszalt szilvával göngyölt báránycomb, vadrizzsel
A tésztájába fekete olívabogyót és olívaolajban eltett, napon szárított paradicsomot tettem, ettõl nagyon különleges és finom lett.
Ropogós héj, puha, olíva és paradicsom darabokkal tarkított, foszlós bél jellemzi. Kitûnõ kísérõje egy szaftos, húsos ragunak, vagy akár egy csípõs lecsónak, csak úgy törni belõle és mártogatni vele.
Olívás csavart kenyér, aszalt paradicsommal
Hozzávalók:
40 dkg kenyérliszt BL 80
2 dkg élesztõ vagy 2 kiskanál szárított
250 ml langyos víz
1 kiskanál cukor
1 teáskanál só
8-10 szem fekete, vagy zöld olívabogyó
6-8 db olívaolajban eltett, napon szárított paradicsom
Elkészítés:
Az olívabogyót és a paradicsomot apróbb kockára vágjuk.
Az élesztõt feloldjuk egy kevés vízben. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót és a feloldott élesztõt, majd a langyos vízzel ruganyos tésztává gyúrjuk. Mikor a tészta nagyjából összeállt, hozzádolgozzuk a felaprított olívabogyót és az aszalt paradicsomot és jól kidolgozzuk a tésztát. Nem baj ha egy kevés olívaolaj is belekerül a paradicsommal.
Miután bedagasztottuk, a tálban hagyjuk, tetejét enyhén meglisztezzük és letakarva 30 percig kelesztjük.
Mikor duplájára kelt a tészta, lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk, majd ismét pihentetjük pár percig.
A sütõt közben elõmelegítjük 220 fokra.
A tésztát a kezünkkel nagyjából kilapítjuk, a két szélét 2-2 centire behajtjuk, majd feltekerjük és párszor megsodorjuk, majd kétszer megcsavarjuk, mint mikor az ember a vizes ruhát csavarja.
Sütõpapírral bélelt tepsibe helyezzük egy leheletnyi lisztet szórva alá és a tetejére is.
Behelyezzük a forró sütõbe és 220 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Miután megsült, még forrón spricceljük meg egy kevés vízzel.
Olívás csavart kenyér, aszalt paradicsommal
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Még több finomság:
Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal
Tejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos)
Kölesfelfújt dióval és aszalt szilvával
Bagett a legegyszerûbb kenyértésztából
Aszalt szilvával göngyölt báránycomb, vadrizzsel