Nyári hûsítõ zöld turmix 3 hozzávalóból (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017-08-07

sponsored links

Na jókor jön a hûsítõ turmix recept… amikor már lehûlt a levegõ! Mert persze, ahogy ez mostanában lenni szokott, ezt a bejegyzést már 4 napja írom, akkor pedig, amikor elkezdtem írni javában tombolt a hõség a lakásunkban is… na jó, most is van még  29 fok, de ez már hûvös a hét közepi hõfokhoz képest! ?

Szóval innentõl a bejegyzés még nagyon melegben íródott! Minden nyáron eljön az a nap, amikor a lakásban 30 fok van vagy egy kicsit afölé kúszik a hõmérséklet! Nem árulok zsákbamacskát, szóval, amikor ezt a bejegyzést pötyögöm egy szál bugyiban ülök a gép elõtt és egy kézzel gépelek, mert a másikkal legyezem magam. Igen, most egy szál bugyiban, kisgatyában, pelenkában, gatyában szoktunk jönni-menni a lakásban délelõtt a gyerekekkel, egészen koradélutánig, amíg ki nem szabadulunk végre a szaunából. ? (Ráadásul ez a félmeztelenség még praktikus is, ha szoptat az ember lánya! ? Éjszaka legalábbis praktikus… mert napközben rájöttem, hogy ha szem elõtt van a mell, akkor túl sokszor kéri Áki, így felvettem egy trikót, hogy ne emlékeztessem õt túl gyakran a szoptatásra! Na jó, elég a mell témából, jöjjön a turmix! ? )

Szóval a meleg miatt hûtjük magunkat a lakásban amennyire tudjuk. Hideg turmixokat szoktunk inni reggelire. Ez a sárgás-zöldes változat ma tízóraira készült és nagyon meglepõdtem, mert még Ákos is ivott belõle, aki mostanában alig fogyaszt gyümölcsöt. Szóval mindkét gyerek itta, sõt, még egy adagot kellett készítenünk, mert õk ketten megittak egy nagy pohárral és kértek még!!! ? Igazából két alapanyagból áll, ha a vizet nem számítjuk. Hûsít, frissít, és mindkét alapanyag magas tápértéke garantálja jóllétünket. A két hozzávaló: hideg (hûtõbõl kivett) õszibarack, valamint fagyasztott búzafûlé. Ha sárga húsú barackot használunk, akkor ilyen sárgás zöldes lesz a turmix, ha fehér húsút, akkor sokkal zöldebb.

És mire jó a búzafûlé? Kérdezhetitek… Hát sok mindenre:
– rendkívül gazdag vitaminokban, enzimekben
– tartalmazza az összes ismert ásványi anyagot
– tökéletes fehérjeforrás (vegetáriánusoknak, vegánoknak ezért kiváló)
– klorofilltartalma magas (oxigénbomba a sejteknek)
– antioxidáns.

Ezeken kívül erõsíti az immunrendszert, növeli a vitalitást. A szervezetet fokozatosan kell hozzászokatni a búzafûhöz méregtelenítõ hatása miatt. De nyilván senki nem iszik meg belõle egy litert egyszerre, ezért is szoktak juice bárokban kis kupicányi mennyiséget adni belõle. Mi kipróbálásra kaptunk ilyen búzafûlevet, amely fagyasztott (jégkocka méretû) adagokban érkezett. És hogy miért jó fagyasztott állapotban tárolni? Mert a búzafûbõl kipréselt lé levegõvel érintkezve nagyon gyorsan veszíteni kezd értékes hatóanyagaiból, ezért fontos préselés után azonnal lefagyasztani. A hatóanyagok jégbe zárásával a búzafûlé megtartja maximális tápértékét és hatóanyagát. Ezenkívül kényelmes is, hogy kipattintunk a zacskóból néhány kockányit és már tudjuk is fogyasztani, akár vízben felolvasztva is. Mi inkább fagyasztott állapotban tettük a turmixgépbe a friss behûtött õszibarackkal, egy kevés vizet adtunk hozzá, turmixoltunk és már ittuk is a finomságot. Magában a búzafûlének édeskés íze van, de így õszibarackkal keverve inkább a barack íze dominál, tehát nem lesz zöld, fû íze, ha valaki ettõl tartana!

Szezontól függõen bármilyen másik gyümölccsel fogyasztva is kiváló (banán, eper, körte, stb.). Nagyon jót teszünk az egészségünkkel, ha egy kis zöldet mindig csempészünk a reggeli turmixunkba! Gondoljatok rá úgy, mintha a napi vitaminotokat vennétek be!

Érdemes a szervezetet fokozatosan hozzászoktatni a búzafûléhez. Mi már nem elõször ittunk, így 5 kockát beledobtunk a turmixba (hármunknak, 1 felnõtt és 2 kicsi gyerek), de ti kezdjetek 1 kockával/fõ. Aztán a második hétre már 3 kockányi mehet/fõ/adag.

Nyári hûsítõ zöld turmix 3 hozzávalóból (laktózmentes, gluténmentes, vegán)
 
Elõkészítési idõ
Fõzési idõ
Teljes idõ
 
Hûsít, táplál, kényeztet. Reggeli bomba turmix villámgyorsan!
Szerzõ:
Recept típusa: turmix, reggeli, ital
Konyha: vegán, gluténmentes
Adag/mennyiség: 2 fõre
Hozzávalók
  • 4 db érett õszibarack (hûtõbõl kivéve), kimagozva
  • 4-5 kocka jeges búzafûlé
  • 100-125 ml hideg víz
Elkészítés
  1. A hozzávalókat tegyük turmixgépbe, és turmixoljuk 5 percig.
  2. Elõször csak 100 ml vizet adjunk hozzá, fokozatosan hígítsuk többel, ha szükséges.
3.5.3226

Ádi, nehogy megidd mindet, hagyjál nekem is! ?

 

 

 


Folytats a blogon ... www.zizikalandjai.com/2017/08/nyari-h...

sponsored links

Keres?s