Nyári fejtettbab leves

2017-08-22

sponsored links


















Most van szezonja  a fejtettbabnak, érdemes ezt a rövidke idõt kihasználni, amíg így frissen kapni lehet és fõzni belõle egy húsmentes, de mégis tartalmas levest, sok zöldséggel, csipetkével. A nyári zsenge bablevesnek egész más íze van, mint a szárazbabból készült téli, füstölt húsos, sonkás, kolbászos változatoknak, bár az sem megvetendõ, ki ne szeretné a jó csülkös bablevest? Én a nyár nagy részében a hidegre behûtött gyümölcsleveseket favorizálom, de a zöldséglevesek is sorra készülnek, attól függõen, hogy mi érik épen. Szerintem ez az egyik legfinomabb zöldséges nyári leves, ami magában is megállja a helyét, idõ szûkében jó választás egy gyors ebédhez, vacsorához. Nálunk még egy kis szilvás gombóc (régi recept, új képekkel) is kívánkozott utána, így az is készült második fogásnak.


Nyári fejtettbab leves

Hozzávalók:

  • 50 dkg fejtett bab (tisztán mérve, héj nélkül)
  • 1 vöröshagyma
  • 1-2 g fokhagyma
  • 2-3 sárgarépa
  • 1-2 fehérrépa
  • 1/4 cikk zellergumó
  • 1 cs petrezselyemzöld
  • 1 cs zellerszár
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • bors

rántás:

  • 2 ek liszt
  • 4 ek olaj 
  • 1/2 tk pirospaprika

csipetke:

  • 1 tojás
  • liszt
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A hagymákat megtisztítjuk, finomra vágjuk.
  2. A zellergumót és a répákat megpucoljuk, utóbbit felkarikázzuk, a petrezselyemzöldet és zellerszárat külön-külön összekötözzük.
  3. Kevés olajon megdinszteljük a hagymákat, hozzáforgatjuk a zöldségeket, kis lángon 1-2 percig pirítjuk, hozzáöntjük a megmosott, lecsepegtetett babot.
  4. Felöntjük 1,2 - 1,5 liter vízzel, - még jobb, ha van egy kis fagyasztott füstölt hús levünk - hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, petrezselymet és zellerszárat, sózzuk, borsozzuk, fedõ alatt lassú tûzön puhára fõzzük.
  5. Közben elkészítjük a rántást: olajon zsemleszínûre pirítjuk a lisztet, tûzrõl levéve meghintjük pirospaprikával, felengedjük kevés hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük.
  6. A csipetkéhez pici sóval felverjük a tojást, annyi lisztet adunk hozzá, hogy összegyúrva kemény tésztát kapjunk, apró csipetkéket szaggatunk belõle.
  7. A kész levesbe belefõzzük a csipetkét, majd vékonyan berántjuk, a rántással összeforraljuk.
  8. Meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel.
  9. Tejfölt kínálhatunk külön mellé, de a rántáshoz keverve bele is fõzhetjük.

TIPP: 

A hagymákat egészben is beletehetjük a levesbe, berántás elõtt vegyük ki, így csak az íze lesz benne.









Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2017/08/nya...

sponsored links

Keres?s