Nyári torta

2014-07-08

sponsored links

Szeder, ribizli, málna, joghurt.

1. A fotózáshoz történõ elõkészületben (a styling-ban ;)) nagy segítségemre volt az én édes jó apukám. Pusztán a lánya hírnevét óvva, mintegy láthatatlan segítõként, önzetlenül. Mert ugyanis nem szerette volna, ha valami oda nem illõ kerül fel a blogra, ezért még a hûtési fázisban, elõzõ este (szigorúan elalvás elõtt) mintát vett belõle. Magyarán, képtelen volt kivárni a másnap delet, amikor egyébként is megvágtuk volna a tortát. Ezért került a tetejére egy kis halom helyett egy nagy halom málna, hogy némiképpen ellensúlyozzam a hiányzó szeletet. Köszi Apu, szeretlek. :P

2. A Mátrában szûkös a fotózáshoz szükséges erõforrásom (na, nem mintha itthon belefulladnék a sok kellékbe, tányérba, evõeszközbe, stb cuccba?), így humanoid tortaállványt használtam: Gábor barátomat. A harmadik ellõtt fotó után viszont már ficergett, meg cseszegetett,  hogy ne tököljek már annyit. Persze, a potyatortára hajtott, megdolgozni még 1 szeletért már smafu. Apukám legalább kockáztatta a testi épségét azzal, hogy idõ elõtt felvágta a tortát. De azért Téged is szeretlek, jó barát vagy. És persze köszi. Gyere máskor is, hogy legalább sûrûbben legyünk. ;)

3. Mielõtt még meg kellene ölnöm Gábort, amiért sötét titkok tudója: burleszkbe illõ bénázós jelenetek zajlottak a készítéskor. Legyen elég annyi, hogy ugyanazt a cukormennyiséget legalább 3x mértem le, mert a) elfelejtettem, hogy lemértem már, b) rossz tálba mértem bele, c) rosszul mértem le, d) kézi habverõvel kevertem ki a zselés réteget, amitõl leszakadt az integetõ izmom. Naná, elektromossal lényegesen egyszerûbb lett volna, de hát úgy a kutyám is tudja. A gyümölcs pedig is a pólómra fröcsögött turmixolás közben, ami elõl elugrottam, így majdnem magamra rántottam az egészet. Ettõl annyira befeszültem, hogy ittunk rá egy fröccsöt Gáborral. Na, ettõl a ponttól viszont nem volt több bénázás. ;)

szedres_ribizlis_joghurtos_torta - Copy



Hozzávalók (24 ? 26 centis tortaformához):

a tésztához:

10 dkg cukor

20 vaj

30 dkg liszt

10 g vaníliás cukor

1 tojássárgája

csipet só

1 kezeletlen citrom héja (vagy annak megfelelõ szárított citromhéj)

fél citrom leve

1 marék zsemlemorzsa

a joghurtos réteghez:

60 dkg (4×150 g) natúr joghurt lecsepegtetve (így 22 dkg lesz)

3 ek. tejföl

1,5 dl hideg tejszín

8 dkg porcukor + 10 g vaníliás cukor

csipet só

a gyümölcsös réteghez:

12,5 dkg ribizli

12,5 dkg szeder

2 dl víz

6 dkg porcukor

1 csomag expressz zselatin (az a bizonyos doktor márkájú)

fél citrom leve

A joghurttal kezdtem még reggel. Egy vékonyabb konyharuhába öntöttem, majd a konyharuhát egy fakanál nyelére kötöztem. Egy magas falú edénybe/lábasba téve, jó pár órát hagytam lecsöpögni, hûtõben.

Elkészítettem a tésztát. A sütõt elõmelegítettem 175 fokra, légkeverésen. A lisztet és a kétféle cukrot egy tálba mértem. Hozzáadtam a csipet sót és a citromhéjat is. Felkockáztam a (hûtõ)hideg vajat, a lisztes keverékhez adtam és ujjbeggyel összemorzsoltam. Beletettem a tojássárgáját és a citromlevet is, és gyors mozdulatokkal alaposan összegyúrtam. Kb. egy teniszlabdányi tésztát levettem belõle, mert soknak találtam a mennyiséget. Ezt eltettem a hûtõbe. A maradék tésztát a tortaformába nyomkodtam, egy pohár aljával elegyengettem a tetejét. A forró sütõben 35 ? 40 percig sütöttem. Akkor jó, ha a teteje már rózsaszínes, világos aranybarna. Amikor megsült, a formában hagytam hûlni.

Megcsináltam a joghurtos habot. A lecsepegtetett, sûrû joghurtot kikevertem a cukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval és a tejföllel. A tejszínt kemény habbá vertem és óvatosan a joghurtos keverékhez forgattam. A tészta tetejét megszórtam kevés zsemlemorzsával, hogy ne ázzon el a joghurtos rétegtõl. A krémet egyenletesen a már kihûlt tészta tetejére terítettem.

A gyümölcsös, zselés réteghez a szedret és a ribizlit magas falú edénybe tettem, a cukorral, a vízzel és a citromlével. Botmixerrel alaposan összeturmixoltam, majd átszûrtem. Kb. 1,5 dl-t félretettem, abból lett az öntet. Ezt most tényleg nem mértem ki, sacc volt. A maradék gyümölcshöz hozzáadtam az expressz zselatint, és kézi habverõvel addig kevertem, amíg kellemesen krémes, kb. joghurt sûrûségû lett, a színe pedig világosodni kezdett. Csalóka, mert nagyon hígnak tûnik még, de a hûtõben kellemesen megdermed majd. Ha nagyon bizonytalannak tûnik, tehetünk hozzá még 1 ek. expessz zselatint. Az egészet a joghurtos rétegre öntöttem és a tortát betettem a hûtõbe. Minimum 2 ? 3 órát érdemes pihentetni, de akár egész éjszakára is a hûtõben maradhat.

Friss málnával ettük.

A facebookon is fent vagyok, itt ni.

szedres_ribizlis_joghurtos_torta (3)

szedres_ribizlis_joghurtos_torta (14) - Copy

szedres_ribizlis_joghurtos_torta (7) - Copy




Innen is szemezgethettek





Sült túrótorta karamellizált cukorral


poharas ludlabtorta
Poharas lúdláb torta



Rigatoni torta


malnas_fehercsokolades_poharkrem (11)
Málnás fehér csokoládés pohárkrém




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/07/08/nya...

sponsored links

Keres?s