Nutellahab mandulás csókokkal

2014-05-18

sponsored links

Nutellahab mandulás csókokkalNutellahab mandulás csókokkal

Ez a finom kis poharas (üveges desszert) abszolút a véletlen szülötte.

Történt ugyanis, hogy nutellás krémmel kellett tortát készítenem és tanácstalan voltam.

Aztán adtak egy teljesen egyszerû receptet, amihez krémsajt, nutella és tejszínhab kellett?.csókjaim meg voltak, így a maradékot csak úgy egybekóstoltam.



Tehát. Elkészítettem a krémet. A tortába a következõ krém került (19 cm átmérõ):

12 dkg mascarpone

2 ek nutella

2 dl habtejszín

A mascarpone-t hagyjuk szobahõmérsékletûre melegedni, különben nem lehet simára keverni.

Habosítsuk ki, majd keverjük hozzá a nutellát.

A tejszínt verjük kemény habbá és forgassuk össze a két tál tartalmát. (Ha hulalával, vagy cukrászhabbal dolgoztok, akkor a kikevert mascarpone-hoz is lehet önteni a tejszínt és úgy felverni.)

Ennyi a krém. Na, ez ment a tortába és ez ment a pohárkrémbe is.

A tortát ahogy betöltöttem, hogy hogy nem maradt egy kevés a tálban. Hát gondoltam ne menjen kárba?.kanalaztam belõle. És olyaaaaaaaaaan finom vooooolt?..ettem hozzá kis mandulás csókot és megszületett a pohárdesszert ötlete.

Ekkora adag 5 bébiételes üvegre elegendõ. Ha az egész doboz mascarpone-t erre szánjuk lesz 10 üveg finomságunk.

Szóval macaront is sütöttem és voltak olyan példányok, amik sajnos nem sikerültek, mert kirepedeztek. Mivel 4 színben készültek macaronok és mindbõl volt leesõ darab, így adott volt, hogy színes csókokkal rétegzem majd a habot.

A macaronok a következõ recepttel készültek:

75 gramm tojásfehérje

50 gramm kristálycukor

90 gramm mandulaliszt

135 gramm porcukor

ételfesték (gél 1-2 csepp)

Egy sütõlemezt kibéleljük a maki sütõ lapunkkal vagy méretre vágott sütõpapírral. (Nekem a sütõpapír jobban bejött, mert a szilikonos maki lapra sok menthetetlenül letapadt, a papírról azonban feljöttek.)

A tojásokat hagyjuk 1-2 órát a konyhapulton, hogy szobahõmérsékletûek legyenek a fehérjék (a recept 4 napos öregítést ír, hát mûködött nálam anélkül is, egyébként sem szimpatikus a 4 napig álló tojásfehérje).

A darált mandulát és a porcukrot leszitáljuk, összekeverjük egy nagyobb tálban.

A fehérjéket elektromos habverõvel magas fokozaton jóóóó kemény habbá verjük! Amint elkezd habosodni folyamatos keverés mellett apránként adagoljuk hozzá a kristálycukrot.

Amikor már nagyon tömör és masszív, akkor hozzáadjuk az 1-2 csepp színezõt és 1-2 fordulattal el is keverjük. Innentõl spatulával dolgozunk. Szépen elkezdjük a tojáshabot elvegyíteni a mandulával.

Alaposan eldolgozzuk ,de csak óvatosan bánjunk a habbal.

A már egynemû keveréket addig keverjük (úgy, hogy ne kanalazzunk már bele levegõt, hanem a spatulát inkább jól lenyomva tartva, masszírozó mozdulatokkal keverve inkább kifelé préseljük a benne rekedt bubikat), amíg a spatulát kiemelve szalagokat képezve folyik le róla a tészta. Eddig és ne tovább!

Mehet egy 8-10 mm-es csõvel ellátott habzsákba a tészta és már nyomhatjuk is a korongokat a sütõpapírra egymástól kissé távolabb, hogy a terjeszkedõ tésztakupacok ne érjenek majd össze.

Nagyjából 3-4 cm átmérõjû tésztahalmokat készítsünk.

Ezután száraz helyen pihentetjük a makikat legalább 30 percig. Amikor óvatosan hozzáérünk és a teteje szilárdnak tûnik mehetnek a sütõbe. Ez eltarthat egy órát is, mire kialakul, de én 30 percnél nem pihentettem ezt az adag tésztát tovább és jó lett.

160 fokra elõmelegített (légkeverés) sütõben sütjük a makikat (nekem ez a hõfok bevált, mûködött) kb. 10-12 percet.

Még több macaronos receptet találsz ITT.

Szóval fogjuk a kimosott, lecsepegtetett bébiételes üvegeket és egy habzsákból habot nyomunk az aljukra. Rádobunk pár csókot, majd ismét hab. Ismét csókok, csak más színnel (ha van), majd pici hab és a tetejére díszítésként valami színes, ami nagyon feldobja.

Hogy még gusztább legyen átkötjük az üveget színes szatén szalagokkal és hozzá kötünk színes kanalat is (bébikanál ? DM-es).

IMG_9646

Nemhogy csak nagyon finomak, nagyon nagyon nagyon mutatósak is voltak. Imádtam õket! Gyorsan el is fogyott, legközelebb tripla adagot kell készítsek belõle!

IMG_9651

Ha összefolyt a nyál a szádban, kövess a Facebookon is! :)

Névtelen

Ezt a finomságot is kóstolhattad nálam a Restaurant Day-en! :)


Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/05/18...

sponsored links

Keres?s