Nincs még ehhez fogható?

2014-06-09

sponsored links

Gyerekkori kedvencem, istenem mennyit ettünk a menzán a suliban, viszont azóta már tudom, hogy a házi készítésû az felülmúlhatatlan, és sokkal finomabb? :) A francia ?croquer?, azaz ropogtatni szó után kapta a nevét, mert az igazi krokett külseje mindig ropogós. Igazi gyors finomság, mártogatóssal kiváló ropogtatni való, de sültek, vadhúsok, mártással készült húsok, halak köreteként is kínálhatjuk, különbözõ ízesítéssel?

Roppanós burgonya krokett-chili szósszal5Roppanós burgonya krokett/chili szósszal

Hozzávalók:

800 g burgonya

40 g vaj vagy margarin

2 db tojássárgája

1 csipet reszelt vagy õrölt szerecsendió

frissen õrölt bors

1 mk só

50 g finomliszt



Panírozáshoz:

kukoricaliszt

3 db felvert tojás

panko zsemlemorzsa vagy sima zsemlemorzsa

Sütéshez:

kókuszzsír vagy olaj

Elkészítés:

A burgonyát megmossuk, megsikáljuk és enyhén sós vízben, héjában puhára fõzzük. Leszûrjük, kissé hûlni hagyjuk, aztán meghámozzuk, és felvágjuk kockára.

héjjában fõtt burgonya kroketthezhéjjában fõtt pirított burgonya kroketthezburgonya alap tészta kroketthez

Tegyük egy serpenyõbe és pirítsuk meg, - isteni íze lesz a kisült krokettnek, hogy megpirítjuk a krumplit, viszont nemcsak az íze miatt szükséges, hanem, ha kimegy belõle a nedvesség pirításkor, akkor nem fog sok olajat magába szívni sütésnél -.

Ezt követõen, tojássárgájával és a liszttel, jól összedolgozzuk.

Roppanós burgonya krokett-chili szósszal1

A burgonyamasszát 2 ujjnyi vastag kerek lappá nyújtjuk, és cikkekre vágjuk.

Mindegyik cikkbõl meglisztezett kezünkkel hosszú rudat sodrunk.

A rudakat lisztben megforgatjuk, a felesleges lisztet lerázzuk róla.

Roppanós burgonya krokett-chili szósszal2

A meglisztezett kroketteket, elõször simára kevert tojásba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk.

Sokan vannak, akik úgy szeretik, ha vastag a kéreg rajta, ha így szereted, akkor még egyszer tojásba, utána morzsába mártjuk,  szerintem elég egyszer panírozni, én nem szeretem, ha túl vastag a kérge?:)

Egy serpenyõbe, az egyharmadáig kókuszzsírt/vagy olajat töltünk és felhevítjük, a kroketteket körös-körül 3-4 perc alatt szép pirosra sütjük, ha megsültek, szedjük papírszalvétára.

Roppanós burgonya krokett-chili szósszal3

Kínálásnál édes chili szósszal tálaljuk, majorannával díszítjük.

*Tipp: ízesíthetjük a fenti alap masszát, akár apróra vágott chilivel, kaporral, kakukkfûvel, majoránnával, petrezselyemmel, zöldhagymával, fokhagymával. Vagy fõtt zöldborsóval, sárgarépával, de akár 50 g reszelt parmezánnal, viszont én most chili szószos mártogatóssal kínáltam, így a sima alap változat volt, nálam a nyerõ. :) Zsemlemorzsa helyett például megforgathatjuk 100 g mandulapehelyben vagy szezámmagban, vagy 50 g reszelt parmezánnal elkevert zsemlemorzsában. Nagyon sokféle változatot ellehet készíteni? Válogassatok?:)



Jó étvágyat!

Klarissza


Folytats a blogon ... klarisszafalatozoja.cafeblog.hu/2014/...

sponsored links

Keres?s