nincs cím
sponsored links
Fehér kenyér jénaiban
Hamarosan itt az új kenyér ünnepe, na és nincs már olyan hõség sem, hogy ne izzíthatnánk be a sütõt.
Ez a kenyér öregtésztával készül, kissé hosszadalmas az elkészítése, de minden fáradságot megér.
Készítsük el az öregtésztát, ami 3 kenyér elkészítéséhez elegendõ, és hûtõben egy hétig is eláll.
Az öregtészta hozzávalói:
A hozzávalókat jól gyúrjuk össze, és egy északára letakarva szobahõmérsékleten hagyjuk. 12 óra elteltével lezárjuk egy dobozban, és ebbõl használunk kenyérsütéskor.
A kenyér hozzávalói:
A lisztet szitáljuk tálba a sóval, a közepébe készítsünk mélyedést, amibe tegyük az öregtésztát, olajat, élesztõt és langyos vizet. Gyúrjuk össze a tésztát, és munkalapon gyúrjuk tovább 10-15 percig, de legalább addig, amíg sima és fényes nem lesz a felülete. Kelesztõtálban szobahõmérsékleten kelesszük fél órát.
Fél óra után gyúrjuk át, és további negyedórát pihentessük.
Vegyünk egy nagyobb jénait, a formája végül is mindegy, kerek vagy ovális. Béleljük ki zsírpapírral, tegyük bele a tésztát. Az edény fedelét permetezzük be hideg vízzel, és borítsuk rá. Kelesszük egy órát, közben melegítsük elõ a sütõt 230 fokra. Mielõtt a sütõbe tennénk a kenyeret, éles késsel vagdossuk be, permetezzük meg vízzel, majd borítsuk rá a tetõt.
Süssük 50 percig, zárjuk le a sütõt, óvatosan vegyük le a tetõt, és toljuk vissza 5 percre úgy hogy a sütõ ajtaját hagyjuk résnyire nyitva. Ezután borítsuk rácsra és hideg vízzel jól permetezzük le. Hallani lehet, ahogy reped a kenyér héja, csodás hang !
Hamarosan itt az új kenyér ünnepe, na és nincs már olyan hõség sem, hogy ne izzíthatnánk be a sütõt.
Ez a kenyér öregtésztával készül, kissé hosszadalmas az elkészítése, de minden fáradságot megér.
Készítsük el az öregtésztát, ami 3 kenyér elkészítéséhez elegendõ, és hûtõben egy hétig is eláll.
Az öregtészta hozzávalói:
- 3 dl víz
- 1 dkg élesztõ
- 50 dkg BL 80 kenyérliszt
A hozzávalókat jól gyúrjuk össze, és egy északára letakarva szobahõmérsékleten hagyjuk. 12 óra elteltével lezárjuk egy dobozban, és ebbõl használunk kenyérsütéskor.
A kenyér hozzávalói:
- 50 dkg BL 80 kenyérliszt
- 2 ek. olaj
- 20 dkg öregtészta
- 1 dkg élesztõ
- 3 dl víz
- só
A lisztet szitáljuk tálba a sóval, a közepébe készítsünk mélyedést, amibe tegyük az öregtésztát, olajat, élesztõt és langyos vizet. Gyúrjuk össze a tésztát, és munkalapon gyúrjuk tovább 10-15 percig, de legalább addig, amíg sima és fényes nem lesz a felülete. Kelesztõtálban szobahõmérsékleten kelesszük fél órát.
Fél óra után gyúrjuk át, és további negyedórát pihentessük.
Vegyünk egy nagyobb jénait, a formája végül is mindegy, kerek vagy ovális. Béleljük ki zsírpapírral, tegyük bele a tésztát. Az edény fedelét permetezzük be hideg vízzel, és borítsuk rá. Kelesszük egy órát, közben melegítsük elõ a sütõt 230 fokra. Mielõtt a sütõbe tennénk a kenyeret, éles késsel vagdossuk be, permetezzük meg vízzel, majd borítsuk rá a tetõt.
Süssük 50 percig, zárjuk le a sütõt, óvatosan vegyük le a tetõt, és toljuk vissza 5 percre úgy hogy a sütõ ajtaját hagyjuk résnyire nyitva. Ezután borítsuk rácsra és hideg vízzel jól permetezzük le. Hallani lehet, ahogy reped a kenyér héja, csodás hang !