nincs cím

2014-08-05

sponsored links

                                            Almatorta

A torta elkészítéséhez adott volt az almalekvár, ami nyári almából készült és az anyukám szedte. Egy kissé savanykás fajta, de szép egészséges és ropogós. Jó sok volt, ezért kezdeni kellett egy részével valamit. Így hát készült egy kis lekvár.


Hozzávalók:

  • 2 kg alma
  • 40 dkg cukor
  • 1 db citrom
  • 1.5 tk. õrölt szegfûszeg
  • 2 tk. õrölt fahéj

Az alma héjában meglehetõsen magas a pektin tartalom, így külön nem adtam hozzá semmi zselésítõ anyagot. Az almákat magházuktól megtisztítottam,feldaraboltam majd a citrom levét rácsavartam. A tûzre tettem a cukor társaságában és puhára pároltam. Ezután jöttek a fûszerek, összeforraltam és pürésítettem. Szitán átpasszíroztam, és steril üvegekbe töltöttem csurig. A kupakkal lezártam, fejre állítottam néhány percig és száraz dunsztba tettem.
Ami kimaradt, az került a tortámba.

Piskóta alaprecept hozzávalói:

  • 3 tojás
  • 12,5 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • csipet só
  • 7,5 dkg liszt
  • 7,5 dkg étkezési keményítõ
  • 1 csapott tk. sütõpor
  • 2 ek. langyos víz
  • 2,5 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló
  • 16 cm átmérõjû kapcsos tortaforma
Így készül:
A tortaformát kikentem, és a sütõt 175 fokra melegítettem. A tojások sárgáját a cukrokkal és a vízzel fehéredésig habosítottam. A tojásfehérjét a sóval keményre vertem, majd óvatosan a tojáskrémbe kevertem. A lisztet, keményítõt és sütõport rászitáltam a keverékre majd a formába téve 30 perc alatt megsütöttem.
A piskóta kihûlt, három felé vágtam,
 mindegyik szintet megkentem a lekvárral majd a kemény habbá vert tejszínnel.
Rusztikusan díszítettem almaszeletekkel, amit elõzõleg citromlébe áztattam, hogy ne barnuljon be .
Fogyasztás elõtt jól behûtöttem.
Köszi az almát anya!







Folytats a blogon ... aranymorzsa.blogspot.com/2014/08/alma...

sponsored links

Keres?s