nincs cím

2014-07-09

sponsored links


Kaporszósz  töltött cukkini  mellé

    Általában a cukkinit , hosszában kettévágják , a magját kiszedik és a csónakokat megtöltik mindenféle tölteléknek való földi jóval . Aztán kivajazott sütõtálba , jénaiba vagy tepsibe teszik , leöntik tojásos tejföllel vagy fûszeres tejszínnel , tesznek rá paradicsomkarikákat vagy paradicsompestót , megszórják prézlivel vagy sajttal és a sütõben megsütik !


Ebben az esetben is így történik a kezdet , de a folytatás az más , mégpedig : a megtöltött fél cukkiniket összeillesszük egésszé és megtûzzük egy pár fogpiszkálóval hogy egyben maradjanak . A töltelék az olyan mint a töltött káposztáé csak a rizst félig elõfõzzük , a kimaradó töltelékbõl gombócokat formázunk és a cukkinik mellé tesszük de ezeket  egy kis tojással erõsítjük a gyúrás elõtt , nehogy szétfõjenek ! Mert ezt a fajta töltött cukkinit fõzzük nem sütjük a sütõben .


Veszünk egy nagy lábost és beletesszük a cukkiniket és köréje a résekbe a gombócokat , felöntjük vízzel , teszünk bele egy - két  leveskockát , egy csípõs paprikát és kaprot bõven , lefedjük és lassú tûzön addig fõzzük míg megpuhul . Nem kell berántani se behabarni mert kapormártást adunk hozzá .


 A kapormártást úgy készítjük mint a besamelt , a vajon megpároljuk az aprított hagymát , megszórjuk egy kanál liszttel , pirítjuk egy keveset és felöntjük kb. két és féldeci tejjel és kb. ugyanennyi tejföllel . Hozzámorzsolunk  egy  leveskockát és addig keverjük míg besûrûsödik . Ízesítjük sóval , borssal egy kis szerecsendióval majd adunk hozzá bõven friss aprított zsenge kaprot , egyet lobbantunk és kész . Tálaláskor a cukkiniszeletekre és a gombócra kanalazunk a mártásból és a lébõl is. Ezt az ételt a nyári nagy melegben hidegen is lehet fogyasztani mert nem zsíros , könnyû kalóriaszegény étel , ugyanakkor kellõen laktató !



          A kapor szervezetre gyakorolt hatásai:
- Gyomorerõsítõ hatása közismert , de vizelethajtóként is számon tartjuk, valamint nyugtató és antibakteriális hatása is van. Baktériumellenes hatása igen erõs, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben, és szervezetünk más tájékain is. Ebben a tekintetben a kapor vetekedik a ranglétrán a foghagyma erõs baktériumölõ tulajdonságaival
- Kiválóan alkalmazható álmatlanság ellen és fogínygyulladás esetén is. Termésének teája másnaposság ellen is hatásosnak bizonyult, de használták csuklás, fejfájás és szamárköhögés ellen is.     
- További hatásai: vércukorszint csökkentõ, nyálkaoldó, köhögés csillapító.A kapor e hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelõdését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik le mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át. 
 Frissen vagy teaként fogyasztva: emésztési rendellenségek, puffadás ellen hatásos, kismamáknál pedig tejelválasztást serkentõ. Nem annyira közismert, de a kaporfõzetek még a narancsbõrrel is felveszik a harcot. Hatóanyag kutatók már azt is bizonyították, hogy a kapormag a daganatos sejtek elleni küzdelemben is jól teljesít. 
- A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentõs értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erõsíti. Ilyen hatás érhetõ el például, néhány növényi szár rágógumiszerû rágcsálása révén.
A kapor szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából. Elsõrendû étvágyfokozó, egyben szélhajtó is. Használata bélféregûzõ teák összetevõjeként is ismeretes
- A kapor két héten keresztüli, kúraszerû alkalmazásával megelõzhetõ a vesekõ kialakulása és képes kihajtani a már meglévõ vesehomokot.- nepgyogyaszat-gyogyirei/kapor



Folytats a blogon ... gasztropusztitas.blogspot.com/2014/07...

sponsored links

Keres?s